Schwezoff nem áll útjába egy érvényes közgyűlésnek

Közölte: a jelenlegi formájában viszont érvénytelen a január 15-re meghirdetett esemény, amelynek egyik napirendi pontja az ő leváltása.

VZ
2015. 01. 09. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Portálunk birtokába jutott a hitközség jogi főosztályának állásfoglalása, amely szerint „a jelenleg hatályos alapszabály szerint mind az aláíróívek, mind a 2015. január 15-i közgyűlési összehívás szabálytalannak tekintendő, tehát érvénytelen.”

Ugyanakkor Schwezoff ígéretet tett arra, hogy ha egy indítvány megfelelő aláíróívekkel benyújtásra kerül, a közgyűlést rövid időn (néhány napon) belül összehívja a lehető leghamarabbi időpontra, amely értelmében az indítvány beérkezését követően a közgyűlésre 10-15 napon belül sor kerülhet.

„Hiszem, hogy mindannyiunk érdeke, hogy a közgyűlés összehívásának ténye, és az esetleges megszülető határozatok vitathatatlanok legyenek. A közgyűlés és a működésünk jogbiztonságát ez szolgálja” – zárta az ügyvezető.

A rendkívüli közgyűlés összehívásáról szóló indítványt még 2014. december 16-án nyújtották be a BZSH közgyűlésének küldöttei, amelyet Frölich Róbert is aláírt, és amelynek egyik napirendi pontja a „szavazás eredményétől függően megbízott ügyvezető igazgató kinevezése”, azaz lehetőség szerint Schwezoff leváltása.

Ismert, Schwezoff hétfőn azonnali hatállyal felmondott Frölich főrabbinak és feleségének, akik a BZSH álláspontja szerint egy illegitim szavaztatással is megpróbálták megtartani pozíciójukat.

Frölichet egyébként Schwezoff azért menesztette, mert tisztességtelen pályáztatás gyanúja merült fel a Dohány utcai zsinagóga beléptetőrendszere kapcsán, amelyet a Frölichet egyébként főrabbiként alkalmazó Kunos Péter, a pályáztatás „szakmai hátterét biztosító” Mazsihisz-ügyvezető titkárnőjének címére bejelentett cég nyert meg, Frölich pedig tudhatott a beléptetőrendszer visszásságairól, mégis hallgatott.

Bár Schwezoffot Frölich felesége arra kérte, ne álljon nyilvánosság elé a jegybevétel felét is eltüntető rendszer kapcsán megtudott információkkal, a BZSH vezetője az ügy kapcsán kezdeményezte a szerződésbontást a beléptetést végző céggel, feljelentést tett, amelynek következtében nyomozás kezdődött; lépéseit Heisler András és Kunos Péter is kritizálta, utóbbi ugyanakkor bejelentette, hogy bár minden gyanú felett áll, ennek ellenére visszavonják a kétes pályázatot.

Az ügyről bővebben ide kattintva olvashat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.