Tavaly is kevesebben hunytak el tűzesetben

Évről évre 20 százalékkal csökken a tűzesetben elhunytak száma.

RZ
2015. 01. 06. 20:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mukics Dániel közleményében kifejtette: a megyei műveletirányítási rendszer elindítása óta a 105-ös segélyhívószámra érkező hívások nem a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokra futnak be, hanem a megyei műveletirányítási központokba.

Annak, hogy a segélyhívásokat a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok kezelik, az az előnye, hogy a korábbinál nagyobb arányban lehet az önkéntes erőket bevonni, a műveletirányító szakemberek ugyanis jobban átlátják a kialakult helyzetet, a megyei lehetőségek egészét ismerve szervezhetik meg a beavatkozást – magyarázta. Hozzátette: azoknál az eseményeknél, amelyeknél nem áll fenn közvetlen életveszély – például kisebb kiterjedésű szabadtéri tüzeknél, vízeltávolítást igénylő eseteknél vagy kidőlt fa okozta veszélyhelyzeteknél –, a korábbinál gyakrabban riasztanak önkéntes egységet.

Közölte: a megyei műveletirányítási rendszer bevezetésének eredményei már tavaly megmutatkoztak. Javult a műveletirányító szakemberek szakmai és helyismereti felkészültsége, ami a szándékosan megtévesztő jelzések számában is megmutatkozott: 2013-hoz viszonyítva 26 százalékkal kevesebb ilyen jelzés futott be a katasztrófavédelemhez.

A tendencia javulásához az a jogszabályi változás is hozzájárult, amelynek életbe lépése óta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok minden félrevezető hívás esetén feljelentést tesznek, a megtévesztő telefonálókkal szemben eljárás indult, és nem egy esetben sajtóvisszhangot kiváltó ítélet született – mutatott rá.

Mukics Dániel emlékeztetett: nagy előrelépést jelentett, hogy 2012 áprilisa óta negyven katasztrófavédelmi őrs alakult meg, a tavalyi évben pedig 12 önkéntes tűzoltó-egyesület szerzett jogot az önálló beavatkozásra. Emelkedett azoknak az önkéntes tűzoltó-egyesületeknek a száma is, amelyek együttműködési megállapodást írtak alá a katasztrófavédelemmel.

Arra is kitért, hogy tavaly nagyobb szerepet kaptak az önkormányzati tűzoltóságok, beavatkozásaik 70 százalékában önállóan jártak el. Szintén hangsúlyosabbá vált az önkéntes tűzoltó-egyesületek szerepe: 2014-ben 65 százalékkal többször vonultak, mint az előző évben.

A helyettes szóvivő hangsúlyozta: az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó-egyesületek megjelenésével és az őrsök belépésével rövidült a tűzoltók helyszínre érkezésének ideje, így kevesebben haltak meg vagy sérültek meg tűzben vagy tűzeset következtében. Amíg 2012-ben 140 ember vesztette életét tűzesetben, 2013-ban ez a szám 112 volt. Tavaly 93 emberen nem tudtak segíteni. Hasonló tendencia figyelhető meg a tűzesetben megsérültek számát illetően is: 2012-ben 912, 2013-ban 774, tavaly pedig 729 ember szenvedett valamilyen mértékű sérülést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.