2006. ősz: kártérítésre kötelezték a rendőrséget

Az ítélőtábla a felpereseknek külön-külön 200 ezer forintot és annak késedelmi kamatait ítélte meg.

MNO
2015. 02. 05. 19:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság megállapította: a két rendőr jogsértést követett el, amikor a két felperest megakadályozta abban, hogy a Kossuth térre, az állami megemlékezés helyszínére menjenek, valamint azzal, hogy a Nádor utca és a Széchenyi utca kereszteződésében körbe zárt tömegből szabadon távozhassanak. Egyikük esetében azt is megállapították, hogy a BRFK és a Készenléti Rendőrség megsértette a felperes egészséghez fűződő személyiségi jogát azzal, hogy 2006. október 23-án az általuk végzett, Alkotmány utcai oszlatás során ingerlőgázt alkalmaztak. Az ítélőtábla a felpereseknek külön-külön 200 ezer forintot és annak késedelmi kamatait ítélte meg.

A még január 30-án született jogerős ítéletről a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) tájékoztatta az MTI-t szerdán. Közleményük szerint ügyfelüket, Bognár Tibort – akit Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, az NJSZ ügyvezetője képviselt – „2006. október 23-án délelőtt a budapesti Nádor utcában a Kossuth térre megemlékezni igyekvő honfitársaival együtt Gyurcsány rendőrsége közel egy órán át körbezárta, lökdöste, majd a tömeggel együtt a gyülekezést békés jellege ellenére erőszakkal feloszlatta, és ezáltal megakadályozta részvételét az 1956-os szabadságharcra történő megemlékezésen”.

Az NJSZ szerint a jogerős ítélet „világos utat mutat”: a 2006 október 23-án hajnalban a Kossuth téren és délelőtt a Nádor utcában rendőri oszlatás és körbezárás elszenvedőinek kártérítés jár, hasonlóan a 2009. július 4-i jogellenes oszlatás jogsértettjeihez. Az MTI az ügyben kereste a rendőrséget is, az ORFK kommunikációs szolgálata azt közölte: a rendőrség nem kommentál jogerős bírósági ítéleteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.