24 milliós bírságot kapott a vérellátó

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a bírságot közbeszerzési eljárás mellőzése miatt szabta ki.

MD
2015. 02. 20. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap szerint az ügy előzménye, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) megvizsgálta az Országos Vérellátó Szolgálat gazdálkodását, és az ellenőrzés során megállapította, hogy a szervezet 2008 és 2012 között a vérkészítmények előállításához szükséges teszteket ugyanattól a társaságtól, a Diagon Diagnosztikai Kft.-től szerezte be közbeszerzési eljárások eredményeként kötött szerződések alapján, 5,4 milliárd forint értékben. Ugyanakkor az OVSZ további 2,1 milliárd forint összegben közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül is vásárolt vírusteszteket a Diagon Kft.-től.

A közbeszerzési eljárás mellőzése miatti jogsértést a Kehi által kezdeményezett eljárásban a Közbeszerzési Döntőbizottság is megállapította, és a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nem jogerős ítéletében 24 millió forint bírságot szabott ki a szolgálatra.

Az OVSZ a véradások során levett vérből készített vérkészítményeket jogszabályban meghatározott áron köteles továbbadni a kórházaknak és egészségügyi intézményeknek. Az OVSZ a vérből előállított vérkészítmények közül azonban a friss fagyasztott plazmát nagy mennyiségben adta át gyógyszergyártó cégeknek is. A Kehi megállapította, hogy Molnár Lajos egykori SZDSZ-es egészségügyi miniszter kérésének megfelelően kötött szerződéssel az OVSZ 2006-tól a jogszabályi előírásokat megsértve, a jogszabályban megállapított árnál jóval alacsonyabb, 60-70 százalékkal kisebb díj ellenében – ami egyébként még az előállítási költséget sem érte el – adta át a plazmát gyógyszergyártási alapanyagként az olaszországi KEDRION S.p.A. cége, a HUMAN BioPlazma Kft., illetve jogelődje részére.

A plazmából a HUMAN BioPlazma Kft. különböző gyógyszereket gyártott, amelyeket Magyarországon és külföldön forgalmazott. A Kehi megállapítása szerint így a gyógyszergyártó cég jóval kedvezőbb áron jutott a plazmához, mint a vérkészítményt gyógyításra használó kórházak, az OVSZ-nek pedig emiatt 2008 és 2012 között 10,5 milliárd forint bevételkiesése keletkezett, miközben a HUMAN BioPlazma Kft. jelentős bevételekre tett szert a gyógyszerek értékesítéséből.

A vizsgálat lezárását követően a Kehi javaslatai alapján a vérellátó pályázatot írt ki a plazma értékesítésére. A versenyeztetés során beérkezett árajánlatok 20-50 százalékkal haladták meg a HUMAN BioPlazma Kft. által 2014-ben fizetett összeget. Az OVSZ-nek így a korábbinál magasabb áron történő plazmaértékesítésből a 2014. évihez képest várhatóan 760 millió forinttal több bevétele keletkezhet. Ezt az összeget akár a kórházak részére átadott vérkészítmények díjának csökkentésére is lehetne fordítani, a kórházak így olcsóbban kapnának vért a betegek gyógyítására. Az OVSZ feladata az ország egész területén biztosítani a vérellátás megtervezését és megszervezését – olvasható a lapban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.