A béke és az emberi méltóság a legfőbb érték

A második világháborúnak csaknem százezer polgári áldozata volt Magyarországon.

HZS
2015. 02. 12. 14:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A békénél és az emberi méltóságnál nincs nagyobb érték, „ezeket kell igazán féltenünk és óvnunk” – hangoztatta Lenkovics Barnabás. Úgy fogalmazott: a háború áldozatául esett polgárok civil hősök. „Fegyvertelenül, védekezésre és ellenállásra képtelen állapotban, teljes mértékben kiszolgáltatva lenni, várni és esetleg elszenvedni a halált megalázó, az emberi méltóságot súlyosan sértő állapot” – mondta.

Emlékeztetve arra, hogy a második világháborúnak csaknem százezer polgári áldozata volt Magyarországon, Lenkovics Barnabás megjegyezte: napjainkban egyszerre emlékezünk az első világháború kitörésének századik és a második világháborús események – így az auschwitzi haláltábor és Budapest felszabadulásának – hetvenedik évfordulójára, miközben ma is történnek borzalmak a világban, például a szomszédos Ukrajnában.

Az ünnepséget szervező Nemzeti Örökség Intézete elnöke, Radnainé Fogarasi Katalin arról beszélt: több tízezer civil, többségében nő vesztette életét Budapesten a második világháború egyik leghosszabb városostroma miatt. Mint mondta, ők az ostrom értelmetlenségének és szörnyűségének ártatlanjai, akik hidegben, éhezve, bombázások közepette próbálták túlélni a harcokat és menteni családtagjaikat. Hozzátette: az emberiség mintha nem tanulna a történelemből, hiszen napjainkban is ezrek halnak meg harcok következtében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.