Be kell vezetni az egészségtan-oktatást

Az orvosi kamara áttekintette a sürgősségi ellátás helyzetét.

HZS
2015. 02. 17. 14:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éger István, a testület elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a betegszállítás kapacitásokat von el a mentéstől időlegesen és az eszközök tekintetében is. A kamara deklarált véleménye az is, hogy az alapellátás munkaidőn túli folyamatos biztosítása továbbra is a háziorvosi ügyeletek jelentik, ezt a típusú ügyleti rendszer nélkülözhetetlen, mint ahogy az is, folytatta, hogy az iskolákba be kell bevezetni az egészségtan oktatását.

A kórházi sürgősségi ellátásról szólva azt mondta, annak szakember-ellátottsága messze elmarad az elvárhatótól, és sok esetben nem biztosítja az ellátáshoz jutás idejének rövidülését. Éger István beszélt arról is, bízik abban, hogy a készülő alapellátási törvényről a napokban elkezdődhetnek a tételes egyeztetések.

A kórházi struktúra tervezett átalakításáról szólva a kamarai elnök úgy fogalmazott, „egy folyamat kellős közepén ülünk”. Úgy vélte, elfogadható és támogatandó az átalakítás, azonban a fennálló intézményi forráshiányt nem lehet konszolidálni a jelenlegi finanszírozási rendszerben, „ráfordítások nélkül, durva erőszakkal nem lehet kikényszeríteni az átalakítást.”

A reform során szem előtt kell tartani azt is, mondta, hogy a drágább kórházi beavatkozások helyett jól hozzáférhető járóbeteg-szakellátást és az egynapos ellátást kell erősíteni kell. Éger István a sajtótájékoztatón nyomatékosította: minden olyan kórházi reform elfogadhatatlan lenne a kamara számára, amely egészségügyi dolgozók elbocsátását eredményezné, továbbá mindenképpen folytatni kell az egészségügyben dolgozók bérfelzárkóztatást, amelynek első lépése a még 2011-ben „befagyasztott” úgynevezett mozgóbérek feloldása kell legyen.

Éger István szerint az évekkel ezelőtti lépés diszkriminatív, hiszen semmilyen más szakmában nem fordul elő, hogy ne fizetnék ki a túlmunka és ügyeleti munka után járó béreket. Nem utolsó sorban – jegyezte meg – a mozgóbérek befagyasztásának feloldása politikai haszonnal is járna, és azonnali jövedelememelkedést eredményezne az egészségügyieknél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.