Eszméletlen méretű területet borít belvíz

Tíz vízügyi igazgatóság területén mostanra összesen 46 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget.

BuL
2015. 02. 04. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint 14 szakaszon elsőfokú, 30 szakaszon másodfokú, 2 szakaszon pedig harmadfokú készültség lépett érvénybe. A belvízzel elöntött terület szerda reggelre már elérte a 128 ezer hektárt, ebből 68 ezer hektár vetés és szántó.

Országszerte 207 szivattyútelep üzemel, amelyek a mentesítés során naponta 12,4 millió köbméternyi vizet emelnek át; a védekezésben 853 vízügyi munkatárs vesz részt.

A tájékoztatás szerint 2015-ben eddig 160 millió köbméternyi belvíz átemelése történt meg, ez csaknem négy Velencei-tónyi vízmennyiségnek felel meg. A legnagyobb elöntések országosan Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében alakultak ki.

 

Ugyanakkor a meteorológiai előrejelzés szerint szerdától egy mediterrán ciklon hatására még több csapadékra kell számítani.

Az elöntött területek nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is – várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását – közölte az OVF.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.