Gönczöl szerint mindenről a tüntetések minősítése tehet

Tévesen minősítette választási gyűlésnek a 2006. szeptember 17-i Kossuth téri rendezvényt a rendőrség – mondta.

2015. 02. 24. 21:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gönczöl Katalin 2006 novemberétől vezette a 2006. szeptemberi és októberi erőszakos megmozdulások okainak, hátterének, következményeinek feltárására létrehozott vizsgálóbizottságot. A kormány a bizottság feladatai között határozta meg az események történelmi és eseménytörténeti hátterének feltárását, a történések társadalmi előzményeinek, kísérőjelenségeinek és következményeinek elemzését, a hatósági fellépés arányosságának vizsgálatát, valamint a hatósági intézkedések alkotmányos, törvényi és egyéb jogi kereteinek értékelését, különös tekintettel az érintettek emberi jogaira.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt és több más, a 2006. őszi fővárosi tömegoszlatások idején hivatalban volt politikust is tanúként idézett be márciusra a Fővárosi Törvényszék az egykori rendőri vezetőkkel szemben folyamatban lévő perben – értesült a Magyar Nemzet.

 

Vezetői hibákról és az állomány gyenge felszereléséről beszélt az Ignácz-bizottság egyik tagja tanúként február 17-én.

 

Nem ellenőrizték október 23-án, hogy az állomány viseli-e az azonosítót, mert egyéb fontos feladatuk volt – fogalmazott meghallgatásán Lapid Lajos, a budapesti rendőrfőkapitány volt közbiztonsági helyettese.

 

Hónapokig parancsnoki döntés miatt nem indult fegyelmi eljárás a 2006. őszi rendőri intézkedések miatt – mondta a Rebisz fegyelmi alosztályának vezetője tanúként.

 

Gönczöl Katalin kriminológust, egyetemi tanárt, az állampolgári jogok korábbi országgyűlési biztosát a 2007 februárjában elkészült bizottsági jelentéssel kapcsolatban kérdezte a Fővárosi Törvényszék kedden.

A bizottság egykori vezetője arról beszélt: a Kossuth téren szeptember 17-én, az őszödi beszéd egy töredékének nyilvánosságra kerülése után kezdett tüntetés nem volt bejelentett rendezvény és a rendőrség tévesen minősítette választási gyűlésnek. A rendőrség az ezt követő napokban is tévesen minősítette a Kossuth téri rendezvényeket választási gyűlésnek, illetve – az önkormányzati választást megelőző kampánycsend idején – kulturális rendezvénynek.

Úgy fogalmazott: „mindennek elejét lehetett volna venni”, ha nem választási gyűlésnek minősítik a Kossuth téri rendezvényt. Hozzátette: nem tudja, hogy mi volt a választási gyűléssé minősítés mögött, egyeztetett-e valakivel erről a rendőrség.

Mint mondta, a bizottság megítélése szerint a jogalkalmazási hibák, mint például a választási gyűlés kérdése, bátorítást jelentettek az erőszakosan fellépők számára és elbizonytalanították a rendőrséget.

Idézte a bizottság jelentését, amely szerint 2006. szeptember 18-án a tévészékház védelmében a rendőrség jogszerűen lépett fel, a székház elleni jogellenes támadás elhárításának sikertelensége miatt azonban súlyos szakmai felelősség terheli a budapesti rendőrfőkapitányt. Mint mondta, a jelentésben azt is leírták, hogy felmerült Szabadfi Árpádnak, az Országos Rendőr-főkapitányság helyszínen lévő helyettes vezetőjének szakmai felelőssége is, mert amikor látta, hogy nem képes a székház megvédésére, nem tette meg haladéktalanul a szükséges intézkedéseket.

Kérdésre válaszolva azonban kifejtette: a bizottságnak nem volt feladata a szakmai vagy büntetőjogi felelősség vizsgálata. „Nem is volt erre felhatalmazásunk, mindössze szakértői testületként kellett felmérnünk a strukturális problémákat és ajánlásokat kellett megfogalmaznunk a korrekcióra” – tette hozzá.

A bizottság egykori vezetője a jelentés főbb megállapításait ismertetve kitért arra, hogy az adatok alapján a szélsőjobboldali szervezetek, amelyek az eseményeket megelőzően még valószínűleg elszigetelve működtek, október 23-ára már hálózatot hoztak létre, és kapcsolatot találtak különféle politikai, társadalmi szervezetekhez is. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján feltehető, hogy a békés tüntetésről távozók és az erőszakos csoportosulások tagjai a szervezett randalírozó csoportok szándékának megfelelően keveredtek össze – idézte a jelentést.

Gönczöl Katalin egy kérdésre válaszolva elmondta: bár a jelentésbe nem került bele, érezték a rendőrség egyértelmű szándékát, hogy a szeptember 18-i eseményekből levont következtetések után szakszerűen végezzék a munkájukat, a több mint 50 delegáció mozgatását, a reprezentációs feladatokat, és biztosítsák a Fidesz nagygyűlését az Astoriánál. 2006. október 23-ával kapcsolatban jelezte: a bizottság megállapítása szerint október 23-án a felfegyverkezett tömeg létszáma, ellenséges magatartása miatt szükséges volt a rendőri fellépés, de az arányosság tekintetében nem tudtak állást foglalni a rendelkezésre álló információk alapján.

A bíróság kedden kívánta tanúként meghallgatni Morvai Krisztinát, a Jobbik európai parlamenti (EP) képviselőjét, aki az EP ülésére hivatkozva kimentette magát.

A 2006. őszi események miatt megvádolt rendőri vezetők, köztük Bene László nyugalmazott rendőr altábornagy, volt országos főkapitány, Gergényi Péter nyugalmazott rendőr vezérőrnagy, volt budapesti főkapitány és tucatnyi társuk büntetőpere bizonyítással folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.