Komoly védelmet kapott Szeged

Átadták a felújított árvízvédelmi szakaszt.

MNO
2015. 02. 25. 16:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kozák Péter kifejtette: az 1,258 milliárd forintos európai uniós támogatás segítségével megvalósult árvízvédelmi fejlesztés csaknem 65 ezer ember élet- és vagyonbiztonságát növeli a Torontáli öblözetben.

A projekt 85 százalékos uniós támogatásból és 15 százalékos nemzeti társfinanszírozással valósult meg. Fő célja az érintett térség árvízi biztonságának növelése és az árvízi kockázatok csökkentése volt. A munkák által közvetlenül érintett települések: Szeged egyes bel- és külterületi részei, Deszk, Kiszombor, Klárafalva, Makó és Nagylak. A projekt a Tisza és a Maros folyó bal partját érinti a szerb határtól a Maros-torkolaton keresztül a román határig.

Másfél kilométeres szakaszon megújult az újszegedi parapetfal, 15 kilométer hosszon megemelték és stabilizálták a töltés koronaszintjét. Ahol nem volt megfelelő a töltés állékonysága, ott úgynevezett leterhelő paplannal javítottak rajta. A projekt tartalmazta hét gátőrház és a Maros bal parti hullámtéri véderdő-megújítását mintegy 8 kilométer hosszban, valamint öt vízrajzi megfigyelőállomás és a hozzá kapcsolódó hírközlési hálózat rekonstrukcióját is. A kivitelezés 2013. október 18-án kezdődött, és idén január 18-án fejeződött be.

A beruházást átvevő Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott az eseményen azt mondta: „a szegediek, a Szeged környékén élők tudják, mit jelent egy árvízzel fenyegető időszak, mit jelent az, amikor a vízszint a személyi és vagyoni biztonságukat veszélyezteti\", vagyis mindenképpen egy életminőség-javító beruházást adtak át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.