Leállt a szalámigyár, sztrájkoltak a dolgozók

Több munkát követel a cég, de nem honorálja – indokolták közleményükben.

VZ
2015. 02. 26. 9:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A február 10-én megtartott egyórás figyelmeztető sztrájk után, ma reggel hat órától teljes, határozatlan idejű sztrájkba kezdtek a Pick Szeged Zrt. pécsi gyárának munkavállalói – írták közleményükben. Indoklásuk szerint a konfliktus elsősorban a „drasztikus teljesítménynövelés” miatt alakult ki. Korábban műszakonként 3200 félsertést kellett feldolgozni, ezt azonban a munkáltató 3600-ra, sőt alkalomadtán azt meghaladó mértékben emelte. Ezt a teljesítményt azonban semmivel nem honorálta, ami a munkavállalók közt elkeseredést, elégedetlenséget váltott ki. Ez az állapot tavaly nyár óta tart – közölték.

Mint írták, fokozza a feszültséget, hogy a csontozóban azon a szalagon, ahol a Pick munkavállalói dolgoznak, a cég bérmunkásokat is foglalkoztat, akik magasabb bért kapnak, mint a jóval nagyobb tapasztalattal rendelkező munkavállalók. Az üzemen belül a csomagolórészleget is érinti a probléma, hiszen a feldolgozott áru ott csapódik le. Így a ma kezdődött munkabeszüntetéshez már az ottani kollégák is csatlakoztak. A Pick több üzemében – így például Baján – is hasonló problémák vannak, írták.

Az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezete (ÉMFSZ) felvállalta a munkavállalók problémáját, és megszervezte előbb a figyelmeztető sztrájkot, majd a kollektív munkaügyi vita eredménytelensége után a ma kezdődött határozatlan idejű munkabeszüntetést. A sztrájkban mintegy kétszázan vesznek részt, a gyár teljesen leállt. A munkavállalók jelenleg a gyár előtt gyülekeznek – zárták közleményüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.