Mesekönyvbe rejtett propaganda

Gyermekmesével is terjesztik az oltásellenes nézeteket az Egyesült Államokban.

Székely Fruzsina
2015. 02. 28. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Radikális módszereket alkalmaznak az oltásellenes mozgalom követői az Egyesült Államokban nézeteik terjesztésére. Ennek egyik példája a Melanie csodálatos kanyarója (Melanie’s Marvelous Measles) című mesekönyv, amely arról igyekszik meggyőzni a gyerekeket és szüleiket, hogy a kanyaró valójában hasznos dolog, és mindenféle természetes módszerrel ki lehet gyógyulni belőle. Például egy kis dinnye- és répalé fogyasztásával. A könyvet Stephanie Messenger aktivista írta, és noha a kötet már néhány éve megjelent, csak a közelmúltban került a figyelem középpontjába, miután a kaliforniai Disneyland kanyarójárvány gócpontjává vált. A járvány olyan gyermekek köréből indult, akiknek a szülei nem oltatták be őket.

Az elmúlt hetekben Egyesült Államok-szerte tizennégy államból regisztráltak kanyarós megbetegedéseket. Tavaly év vége óta több mint 120 esetet regisztráltak, és a járványügyi és járványmegelőzési központ szerint tizennyolc kivételével valamennyi összefügg a disneylandi megbetegedésekkel – jelentette a The Guardian. Ez különösen annak fényében aggasztó, hogy a közelmúltig az Egyesült Államokban a kanyarós megbetegedések száma tizenkét hónap alatt is ritkán múlta felül a százat.

A Trust for America’s Health nevű szervezet legfrissebb statisztikái szerint immár tizenhét államban esett a kritikusnak tartott kilencven százalék alá azon gyerekek aránya, akik megkapták a mumpsz, kanyaró és rubeola elleni védőoltást. A kanyaró oltással csaknem teljes mértékben megelőzhető, ám a beoltatlan gyerekek között rendkívül gyorsan terjed. A védőoltás ellenzői azt állították, hogy a vakcina mellékhatásaként autizmus alakulhat ki, ám ezt az elméletet egészségügyi szakértők megcáfolták. Ennek ellenére az amerikai szülők egy része mégsem hagyja beoltani a gyermekét.

Magyarországon hasonló kiadvány nincsen, viszont itthon is hallani olyan mozgalmakról, amelyek elutasítják a védőoltásokat, holott „ha a szülő megtagadja, hogy gyermekének beadják a kötelező védőoltást, akkor azzal nemcsak törvénysértést követ el, de saját gyermeke, illetve környezete egészségét is veszélyezteti” – tájékoztatta lapunkat az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A jogszabályok arra is lehetőséget nyújtanak, hogy a gyermek veszélyeztetése miatt eljárás induljon a szülő ellen, pénzbírságot szabjanak ki, végső eszközként akár átmeneti gondozásba is vehető a gyermek. Ugyanakkor a járványügyi szakemberek inkább arra törekednek, hogy meggyőzzék a szülőket arról, az oltással kapcsolatos kockázatok nagyságrendekkel kisebbek annál, mint amit a védőoltással elkerülhető megbetegedések és szövődményeik jelenthetnek.

Előfordul, hogy a szülő minden minisztériumi eljárás vagy szankció ellenére sem engedi beoltani a gyermekét. Az egészségügyi hatóság álláspontja szerint azonban az erőszakkal való beoltásnak nincs helye. Az ÁNTSZ adatai szerint hazánkban mindössze a gyerekek egy-két százaléka nem kapja meg valamelyik kötelező védőoltást. Ennek elsősorban egészségügyi indokai vannak, például koraszülött csecsemők védelme vagy egy súlyos betegség kialakulása. Előfordul az is, hogy a szülők külföldre költöznek, de magyarországi lakcímükről nem jelentkeznek ki, így a statisztikában ők is szerepelnek.

Az ÁNTSZ szerint az oltásellenes nézetek folyamatosan terjednek az internetes oldalakon, közösségi portálokon, elektronikus levelekben. Ezekben a valóságtól elrugaszkodott összeesküvés-elméletek, nem létező tudósokra és tudományos kutatásokra való hivatkozások, csúsztatások, tárgyi tévedések jelennek meg, illetve valós tényeket tüntetnek fel hamis színben. Miután a védőoltások következtében sok fertőző betegség mára szinte ismeretlenné vált, a szülőkben és az egészségügyi dolgozókban az a vélemény alakulhat ki, hogy a továbbiakban nincs szükség védőoltásokra. Az így megelőzhető fertőző betegségek azonban veszélyesek: azok súlyosságától függően a betegek kórházi ellátásra szorulhatnak, maradandó egészségkárosodást szenvedhetnek, egyes esetekben pedig akár halállal is végződhet a fertőzés – hangsúlyozták a szakemberek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.