Orbán: Szigorúbb törvények nélkül menekülttáborrá válunk

Magyarország egy menekülttáborrá válik, ha nem szigorítják az illegális bevándorlás elleni törvényeket – véli Orbán Viktor miniszterelnök.

KK
2015. 02. 13. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az európai szabályozás ésszerűtlen és csábít a kijátszásra” – Magyarországnak vissza kell vennie a kezdeményezést az illegális bevándorlás szabályozásában a miniszterelnök szerint. A kormányfő a közrádióban arról beszélt: ismét őrizetbe kell venni az érvényes papírok nélkül érkező migránsokat, és minél hamarabb ki kell toloncolni őket. Orbán Viktor szerint a környező országok is hasonló lépésekre készülnek.

„Már így is több milliárd forintba kerül ez nekünk, de ez nem olyan óriási teher, mint amennyibe akkor kerülne, ha itt kellene őket tartanunk. A helyzet azonban változni fog. Mert az osztrákok és a németek is nagy bajban vannak, a mostani szabályozást meg fogják változtatni. És akkor nem tudnak majd tovább menni Magyarországról az ide érkezett menekültek. Mert az osztrákok és a németek, idő kérdése – szerintem néhány hónap –, és ezt nem fogják tovább tűrni. És akkor itt fognak rekedni ezek a menekültek, és akkor itt lesz a kérdés Magyarországnak: az itt rekedt menekültekkel, akik egyébként megélhetési bevándorlók, mit csináljunk? Ha akkor nem lesznek olyan törvényeink, hogy azonnal fogjuk el őket és azonnal toloncoljuk vissza, akkor Magyarország egy menekülttáborrá fog válni. Egy gazdasági megélhetésért hazájukat elhagyó emberek célpontjává válik, és egy nagy menekülttáborrá válik. Ezt el kell kerülni” – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor hozzátette, ha a Balkánon is világossá válik, hogy nem érdemes Magyarországra jönni, akkor nem érkezik majd ennyi illegális bevándorló. A kormányfő szerint a kérdésben azért kell nemzeti konzultációt tartani, hogy a magyar álláspontot kellő erővel tudják képviselni Brüsszelben.

„Nincsen olyan egyértelmű standard az Európai Unióban a bevándorlással kapcsolatban, hogy milyen határidőket kell alkalmazni” – Navracsics Tibor Globál című műsorunkban azt mondta: készülhet olyan javaslat a migránsok őrizetbe vételéről, amit az EU is elfogad majd. Az uniós biztos ugyanakkor hangsúlyozta: a bevándorlás kérdését elsősorban a Magyarország által aláírt nemzetközi szerződések szabályozzák, ezért leginkább azoknak kell megfelelnie az új magyar törvényeknek.

„A menekültügy vonatkozásában az Európai Unió a szabályozás jelentős részét a tagállamokra bízza. Igazából a kereteket azok a nemzetközi szerződések adják meg, amelyek a humanitárius segítségnyújtást, a menekültek befogadását, a velük kapcsolatos eljárásjogi garanciát szabályozzák. Hogy mi lesz a magyar javaslat, és hogy ez ütközik-e, vagy mennyiben üközik ezekkel, az még a jövő kérdése” – mondta Navracsics Tibor.

Közben az unió bevándorláspolitikája is szigorodhat, az eddigi szabályozást májusban vizsgálják felül. Magyarországon az utóbbi időben átlagosan napi több száz embert vesz őrizetbe a rendőrség tiltott határátlépés miatt. Többségük Koszovóból érkezik.

Szigorodhat az Európai Unió bevándorláspolitikája, májusban felülvizsgálják az eddigi szabályozást. Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem tartható tovább a jelenlegi rendszer.

„Európai uniós szinten most történik meg, konkrétan májusban lesz meg bizottsági szinten ennek a szabályozásnak a felülvizsgálata. Itt az ideje egyébként ennek. Egyrészt a terrorcselekmények miatt, a terrorfenyegetettség miatt, másrészt a halálhajók miatt ( ), tegnap 300 halott volt a Földközi-tengeren. De nekünk is van egy migrációs keresztútvonalunk Magyarországon, és bizony koszovóiak, szír és afgán illegális bevándorlók jönnek naponta százan, ezren” – fogalmazott az EP fideszes alelnöke.

A kormányfő a Kossuth rádióban beszélt a reklámadóról is, azt mondta: az ebből származó bevételtől nem tud eltekinteni a kormány. A miniszterelnök szerint minden más csak technikai kérdés, ezért tárgyalnak még az adó feltételeiről. A kormányfő hangsúlyozta: a reklámadó pénzkérdés, és így a magántulajdonosok zsebébe vág, de a kormány nem vehet részt az ilyen vitákban. Úgy fogalmazott: a kávéházi legendák világa nem a kormányzás világa, így az, hogy ki milyen stílusban reagál, és hogy ki nem szeret adót fizetni, az másodlagos.

A törékeny béke is jobb, mint a háború – hangsúlyozta a csütörtöki minszki megállapodásról Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban. Oroszországgal összefüggésben úgy fogalmazott: szerinte nemzeti érdekeinket csak akkor tudjuk érvényesíteni, ha rendezett a viszony az oroszokkal. Hozzátette: ugyanakkor az ukránokkal is jó kapcsolatra kell törekedni. Bővebben >>>

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.