Rengeteg helyen emlékeznek a kommunizmus áldozataira

A programok miatt forgalomkorlátozásokra is készülni kell.

RZ
2015. 02. 23. 20:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kommunista rezsim Budapestjét a „boldog békeidők” és a 20-as, 30-as évek városképével és hangulatával szembeállító fotókiállítás, valamint a Terror Háza Múzeum programjai mutatják be.

A kommunizmus áldozatainak emléknapján, február 25-én 14 órakor Budapesten, a Clark Ádám téren Trócsányi László igazságügyi miniszter, valamint Krasznay Béla, a Recski Szövetség Egyesület országos elnöke mond beszédet az áldozatok tiszteletére. Ezt követően a résztvevők elhelyezhetik az emlékezés mécseseit és virágait idősebb és ifjabb Hollán Sándor emléktáblája előtt, a Lánchíd budai pilonjánál.

A Terror Háza Múzeum a Hősök falához várja az emlékezőket, ahol 10 és 18 óra között protokollmentes mécsesgyújtással tiszteleghetnek az áldozatok előtt.

Szerdától egy héten át látogatható lesz a „Volt... lett” című szabadtéri fotókiállítás, ugyancsak a Lánchíd budai hídfőjénél. Az MTI válogatott fotóiból álltó tárlaton a „boldog békeidők”, valamint a 20-as és 30-as évek Budapestjének arcát és hangulatát állítják szembe a kommunista hatalomátvétel utáni város képével.

Az emléknap programjai miatt szerdán délután fél 1 és 4 óra között lezárják a forgalom elől Budapest I. kerületében a Lánchíd utcát a Clark Ádám tértől a Szarvas térig. Ugyancsak lezárják délelőtt 9 órától este 8 óráig a VI. kerületben az Andrássy út páros oldali szervizútját a Vörösmarty utca és a Csengery utca között. Délután 2 és 3 óra között a Lánchíd déli járdáján nem tudnak majd közlekedni a gyalogosok.

A forgalomkorlátozások a Budapesti Közlekedési Központ érintett járműveire is érvényesek – emelte ki közleményében a HM NRH.

A lezárásokon felül már kedd este 6 órától szerda délután 4 óráig megállási tilalom lép életbe a Lánchíd utca mindkét oldalán a Clark Ádám tértől az Ybl Miklós térig (Lánchíd utcai nagy parkoló is). Ugyancsak kedd este 6 órától szerda este 8 óráig nem lehet majd megállni a VI. kerületben az Andrássy út páros oldalának szervizútján a Vörösmarty utca és a Csengery utca között, valamint a Csengery utca mindkét oldalán, a Csengery utca 41-től az Andrássy útig. A rossz helyen parkoló gépjárműveket elszállítják.

Információ és részletes program a http://kommunizmusaldozatai.kormany.hu oldalon található – olvasható a HM NRH közleményében.

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatával nyilvánította minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le a szovjet megszálló hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, akit országgyűlési képviselő lévén mentelmi jog védett. Az akció a totális egypárti diktatúra kiépítésének első lépése volt, a kommunistáktól még távolságot tartó erők megfélemlítését, a kisgazdapárt feldarabolását szolgálta, egyben megnyitotta az utat Nagy Ferenc miniszterelnök májusi eltávolítása előtt.

2015 Magyarországon a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve, így nemcsak a kommunizmus emléknapján, hanem egész évben emlékezünk arra a mintegy 700 ezer emberre, akit a második világháború végén vagy után deportáltak az országból.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Gulág Emlékbizottság elnöke a testület alakuló ülésén a méltó megemlékezést és az évtizedek után is megmaradt sebek begyógyítását nevezte az eseménysorozat céljának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.