Sajtóvélemények az időközi választásról

Elveszett kétharmad, életjelet adó baloldal, jobbikos mellékszerep – sajtókörkép a veszprémi időközi után.

MNO
2015. 02. 23. 10:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Török Gábor Facebook-oldalán azt írta: 2006 óta ez volt az első igazi komoly küzdelem, ahol a Fidesz alulmaradt. A politológus szerint sok jobboldali szavazó a távollétével üzent, és a Fidesz megítélése rosszabb annál, mint ahogy azt néhány korábbi közvélemény-kutatás mutatta. „A kormánypártok győzelmi reményét ma már csak az ellenzék megosztottsága és gyengesége biztosítja, ha ez változik (legalább a szavazók szintjén – mint ma láttuk), a mostani támogatottság mellett az új választási rendszer egy parlamenti választáson egyharmad közelébe zsugorítaná a Fidesz–KDNP frakcióját” – tekint már a jövő lehetséges forgatókönyvei felé Török.

Az elemző azt is valószínűsíti, ha Kész Zoltán baloldali színekben indul, akkor nem biztos, hogy nyert volna. „Kész Zoltán sikere minden bizonnyal egy új baloldali szereplő, egy új párt megjelenését hozza magával: ő és a mögötte állók kétségtelenül sokat nyertek ezzel a választással. A baloldali ellenzék hitelessége és cselekvési egysége azonban nem javult” – írja.

A Jobbik szerepét érintve Török a radikális pártot tartja a hétvége legnagyobb vesztesének, ugyanis az elmúlt hetek közvélemény-kutatások által kimutatott térnyerése után Veszprémben a párt csak mellékszereplő volt.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a Hvg.hu-nak arról beszélt, hogy három indoka lehet Kész győzelemének. „Az első, hogy a kormányzás szempontjából tét nélküli volt a választás, a kétharmados többség megőrzésének pedig nem volt mozgósító hatása. A második a Veszprémen kívüli települések alacsony részvétele. A harmadik pedig, hogy kibillent a centrális pártrendszer, a Jobbik jelöltje túl rosszul szerepelt ahhoz, hogy megossza a kormány ellen szavazókat. A bipoláris logikában, a baloldal tehertételétől mentesítő független jelzővel pedig meg tudta nyerni a protesztszavazókat Kész.\".

Mráz szerint azonban a baloldal téved, ha azt hiszi, a veszprémi sikerrel megtalálta a receptet a 2018-as választási sikerre, ugyanis egy kormányválasztáson más hatások érvényesülnek.

A Véleményvezér blog szerint a Fidesz óriásit bukott Veszprémben, „Kész Zoltán közel 10 százalékpontot vert a Fideszre egy olyan körzetben, amit utóbbiak 20 százalékponttal nyertek tavaly. A baloldali jelölt kb. annyi szavazatot szerzett, mint egy éve az őt támogató pártok jelöltjei együtt, a fideszes viszont rettentően sokat veszített.” Úgy vélik, a veszprémi vereség üzenet volt, miszerint a Fidesz legyőzhető.

A Népszabadság rövid címlapos publicisztikájában azt írja, a Fidesz jól ellesz egy mandátummal kevesebbel is a parlamentben, azonban az ellenzéki pártok ezzel egy fontos visszaigazolást kaptak, van értelme a létezésüknek, amúgy is minden jó hírre szükségük van jelenlegi állapotukban. Veszprém tétje a szerző szerint nem egyszerűen a kétharmad eltüntetése volt, hanem hogy megmaradjon az ellenzéki politizálás értelme.

A hétfői Népszava hasábjain Németh Péter A bukás című írásában arról értekezik, hogy Kész győzelméért maga a Fidesz tette a legtöbbet az embereket feldühítő döntések és magyarázatok sorozatával. A szerző szerint a veszprémiek és a környékbeliek „elindították Orbánt a bukás felé”, és a kétharmad elvesztése fájhat leginkább a Fidesznek. Megjegyzi azt is, a parlamenti többség stabil maradt, „de a Fidesz legyőzhetetlenségének mítosza megtört”, „már csak egy kormányzóképes erőnek kell megérnie”.

„Praktikus szempontból nem olyan nagy veszteség ez, szimbolikusan és lelkileg viszont annál inkább: a Fidesz a 2006-os önkormányzati választások óta, azaz az elmúlt szűk kilenc évben nem vesztett tétmeccset” – jegyzi meg Balogh Ákos Gergely Volt kétharmad, nincs kétharmad című írásában a Mandiner.hu-n.

„A Fidesz ugyancsak elszokott a vereségtől, ezért is érdekes lesz, hogy milyen következtetéseket von le abból, hogy az eddig jól működő eszközök elkezdenek nem működni. Hogy mit kezd azzal a helyzettel, hogy valami megváltozott” – summázza Balogh, aki azt is pedzegeti, most, hogy a Polgári Platform is mandátumhoz jutott a parlamentben, hogyan dönt Kész Zoltán: függetlenként politizál, esetleg csatlakozik valamelyik baloldali párthoz?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.