Vége a kétharmadnak: Kész Zoltáné a veszprémi mandátum

Ezzel új korszak kezdődik.

MNO
2015. 02. 22. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frissülő cikkünket ezzel lezártuk, köszönjük kitartó figyelmüket!

A Nemzeti Választási Iroda oldalán a szavaztok 98,91 százalékos feldolgozottságnál a következő eredményt találjuk: Kész Zoltán 42.66 százalékkal, 13 871 szavazattal nyert mandátumot. Némedi Lajos, a Fidesz indulója végzett a második helyen 33,64 százalékkal, 10 939 szavazatot gyűjtve. A harmadik helyen a Jobbik jelöltjét, Dr. Varga-Damm Andreát találjuk 14,14 százalékkal és 4 596 szerzett vokssal. Több mint ezer szavazatot összesített (pontosan 1487-et) Gerstmár Ferenc, az LMP politikusa, ez 4,57 százalékos eredményt jelent.

Rajtuk kívül nyolc jelölt összesített mintegy 1700 szavazatot, többségük független jelöltként indult. Bősze Ferenc (független) jelölt az érvényes szavazatok 2,75 százalékát szerezte meg, Horváth Lajos (független) a 0,68 százalékát, Kásler Árpád (A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt) a 0,4 százalékát, Szentpáli Kolos (Magyar Munkáspárt) 0,38 százalékát, Karancsi Tibor (független) 0,34 százalékát, Papp András Pál (független) a 0,22 százalékát, Szepessy Zsolt (Összefogás Párt) 0,14 százalékát, míg Varga Péter Miklósné (Aquila Párt) a 0,08 százalékát.

A teljes eredménylistáért kattintsanak IDE!

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalának adataiból az derült ki, hogy a külképviseleti névjegyzékben szereplők 88 százaléka szavazott a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választáson; összesen 37 voksot várnak a külképviseletekről.

Az NVI oldalán a feldolgozottság vasárnap este azért állt meg 98,91 százaléknál, mert az eredmény megállapításához meg kell várni a külképviseleteken leadott voksokat is, ám ennek érdemben nincs jelentősége a különbség miatt. A szavazás befejezése után egy előre kijelölt szavazókörben nem számolták össze a voksokat, azok közé keverik majd be a hazaérkező külképviseleti szavazatokat. Ezt követően tudják megállapítani előbb a szavazóköri, majd az országgyűlési egyéni választókerületi eredményt. Erre csütörtökön kerül majd sor.

Kész Zoltán győzelme azt is jelenti, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek nem lesz újra kétharmados többsége az Országgyűlésben, akkor sem, ha a Veszprém megyei 3-as számú választókerületi mandátumot sikerül megtartaniuk az április 12-ei tapolcai időközi választáson.

Kész Zoltán érthetően nagy boldogsággal elemezte sikerét vasárnap este, melyet Tompos kolléga a helyszínen hallgathatott végig.

– Érzem a felelősségét annak, hogy sokan, az egész országban várták az eredményeket – kezdte vasárnap esti sajtótájékoztatóját a győzelmet arató Kész Zoltán. A baloldali pártok által támogatott független jelölt úgy folytatta: nagy bejelentést szeretne tenni, jelesül, hogy 2015. február 22-én megszűnt a kétharmados kormányzás a parlamentben.

Az angoltanár közölte, hogy a királynék városa mostantól a józan ész városa is, méghozzá azért, mert itt sárga lapot adtak a kormánynak. A Hír TV kérdésére válaszolva elmondta, hogy nem ül be egy frakcióba sem, független marad. Az LMP-ről és Schiffer Andrásról pedig úgy nyilatkozott: örül neki, hogy a Fidesz mellett sikerült megvernie egy olyan pártot is, amelyik inkább a Jobbikkal akart volna együttműködni.

Tóbiás József MSZP-elnök arról beszélt, hogy Veszprémben bebizonyosodott, hogy a szocialista párt kész együttműködni helyben a civilekkel és világossá vált, hogy az nélkülük nem lett volna lehetséges. Hozzátette még: világossá vált az is, hogy a bezárkózódó pártok vereségre vannak ítélve.

Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke hangsúlyozta, hogy ezzel a győzelemmel megteremtődött a lehetőség arra, hogy a „demokraták” egy 2016-os előre hozott választáson nyerjenek. Bősz Anett, a Liberálisok részéről pedig azt hangoztatta, hogy egy szabadságszerető fiatalember győzelmével lebontotta a kétharmadot, erről a kampányról pedig szerinte azok a polgárok álmodták, akik várják már az új rendszerváltást.

A veszprémi fideszes kampányváróban tartózkodó tudósítónk teljes apátiáról beszél. Mint mondta, a szavazatok 15-20 százalékos feldolgozottságánál még reménykedtek az aktivisták és a koordinátorok, de az idő előrehaladtával egyre sötétebb lett a kedve mindenkinek.

Egyesek széttárták a karjukat, mások egymásnak mondogatták, hogy ők előre megmondták, hogy ez lesz. 21 óra előtt néhány perccel az aktivistákon és a kampánystábon kívül mindenkit kitessékeltek a teremből.

Némedi Lajos a kitessékelés előtt még azt mondta tudósítónknak, hogy elfogadja a vereséget, és dolgozni fognak tovább.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnap esti ülésén megváltoztatta az elsőfokú határozatot és megállapította, Kész Zoltán, a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás több baloldali párt és civil szervezet által támogatott független jelöltje nem tévesztette meg a választókat, amikor azt mondta, ő az egyetlen esélyes jelölt arra, hogy legyőzze a Fidesz jelöltjét – írja az MTI. Első fokon a veszprémi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) csütörtökön Bősze Ferenc, a veszprémi választáson szintén függetlenként induló képviselőjelölt kifogása alapján marasztalta el Kész Zoltánt.

A Veol arról ír, hogy a helyi választási bizottság öt kifogást juttattak el a nap folyamán, ebből kettőt érdemi vizsgálat nélkül, hármat vizsgálatot követően utasított el a testület.

Rendkívüli esemény nélkül tart az időközi országgyűlési képviselő-választás Veszprém megye 1-es választókerületében – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén.

A szavazatszámláló bizottságnak nincs törvényi felhatalmazása arra, hogy egy tagját „kitiltsa”, egy vélt jogsértés esetén a helyi választási bizottság járhat el – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője az MTI-nek. Az NVI elnöke azzal kapcsolatban beszélt a jogi helyzetről az MTI-nek, hogy a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési választáson az egyik szavazókörben a szavazatszámláló bizottság tagjai azt észlelték, hogy a névjegyzéket vezető bizottsági tag jegyzeteket készít a névjegyzékből. A bizottság tagjai felszólították a tagot, hogy fejezze be a jegyzetelést, és határozatban tiltották el a névjegyzék további vezetésétől. Erről az MNO is írt, helyszíni tudósítónknak is meséltek róla szemtanúk.

Az NVI elnöke hangsúlyozta: a szavazatszámláló bizottság a törvény adta keretek között megtette, amit tehetett. Az ilyen jellegű jogsértések esetén a bizottság többet nem tehet, azonban – a bizonyítékok megjelölésével – bárki kifogással élhet a helyi választási bizottságnál, amely elbírálja azt. Ilyenre azonban beérkező beadvány híján nem került sor.

Lezárták az urnákat, elindult a szavaztok összeszámlálása.

Navracsics Tibor fél hét magasságában leadta voksát Veszprémben. Ezt követően portálunknak úgy fogalmazott, hogy „Veszprémnek egy olyan képviselőre van szüksége, aki, ha kell, a miniszter szobájának küszöbén alszik, hogy forrásokat találjon a fejlesztésre és a fejlesztések folytatására”. Az uniós biztos elmondta azt is, hogy a városban mindig bölcsen szoktak dönteni a választók, ezért bízik benne, hogy ismét bölcs eredmény születik.

A Népszabadság kérdésére, hogy mit szól ahhoz, hogy újságírókra rendőröket hívtak ki nemrég a városban kormánypárti aktivisták, úgy reagált, hogy ha az igazoltatás után nem volt gond az újságírók papírjaival, akkor minden rendben. Hozzáfűzte: a városban tud egy olcsó éttermet, ahol sűrűn meg szoktak fordulni LMP-s és szocialista politikusok.

Nos ez a Séfkrajcár, ahol a Népszabadság újságíróit igazoltatták kora délután.

Tudósítónknak a helyszínen azt nyilatkozták szemtanúk, hogy a délután folyamán Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató is ellátogatott a Fidesz-főhadiszállására, a SéfKrajcár Étterembe, ahol a hírek szerint megrohanta őt a Népszabadság kamerása, és több kérdést is feltett neki. Íme a videó. Ezt követően a választási rend megzavarása miatt valaki kihívta a rendőrséget. A kiérkező rendőrök igazoltatták a Népszabadság munkatársait (erről a videó itt), elvileg azért, mert fotókat készítettek. Erre közterületen egyébként mindenkinek lehetősége van a választás ideje alatt. Az igazoltatás után az újságírók szabadon távozhattak.

Délután Kész Zoltán posztolt ki Facebookra egy képet, ahol Schiffer András látható a SéfKrajcár Étteremben. Kész arra utal, hogy legalábbis aggályos, hogy az LMP-társelnök vígan parolázik a helyen, ahol egyébként a Fidesz főhadiszállása van a választások végéig. Ezt még megtoldja azzal, hogy az LMP-s aktivistákat fideszes aktivisták szállítják városszerte.

Schiffer András válasza nem késett sokat. A politikus Faceboookon azt válaszolta, hogy az LMP főhadiszállása a Fenyves Hotelben van, és ők is a SéfKrajcárba járnak. Kész történetéből szerinte ennyi igaz. A fotón kikockázott arcokról annyit írt, hogy ők a zöldpárt aktivistái mind, majd azzal zárja: „Kész úr és a trollok ellen a jogi eljárásokat haladéktalanul megindítjuk”.

Schiffer András a hir24-nek interjút adott a történteket követően, melyben felháborodottan nyilatkozott. Mint mondja, már hetekkel ezelőtt lefoglalták a helyüket a hostelban és a közeli menzán. A citált képen állítása szerint az LMP-s Király Zoltánnal beszélget, szemben vele pedig egy zöldpárti aktivista ül. A körülöttük ülőket nem ismeri. Schiffer hozzátette, bár szakmája szerint jogász, életében nem jelentett még fel senkit, most viszont ezt meg fogja tenni.

Helyszíni tudósítónk azt az infót kapta, hogy fél 7 körül Navracsics Tibor, a Fidesz korábbi veszprémi 1-es számú egyéni választókerület mandátumbirtokosa is szavazni fog. Megpróbáljuk elkapni őt 1-2 kérdés erejéig.

A délután 3 órás részvételi adatok ismeretében Némedi Lajos, a Fidesz jelöltje újra nyilatkozott Borsodi Attilának, a Magyar Nemzet munkatársának. Nem tudott magyarázatot adni arra, hogy a falvakban eddig miért adták le olyan kevesen a szavazatukat. (A dolog azért érdekes, mert korábban az Ipsos éppen a választókerület kisebb településein mért nagyon komoly kormánypárti fölényt). A politikus szerint ugyanakkor a 31,33 százalékos részvételi arány összességében nem olyan alacsony, mivel időközi választásról van szó. Azt viszont szomorúan jegyezte meg, hogy eleredt az eső, mert ez szerinte többeket visszatarthat attól, hogy éljenek szavazati jogukkal. – Így nem lehet arra számítani, hogy a következő órákban jelentősen javulni fog a részvételi arány – tette hozzá a kormánypárti politikus.

Fél hatig a Nemzeti Választási Iroda szerint a választásra jogosultak 42,02 százaléka nyilvánított véleményt. Ez alig több mint harmincezer ember.

Veszprém jegyzője, Mohos Gábor elmondta, a rendkívül alacsony részvételi arány miatt vélhetőleg már este fél 9 körül nem hivatalos végeredményt fognak tudni hirdetni – írja a Veol. Tompos kollégának egy veszprémi lakos úgy nyilatkozott, a három 2014-es választás után – országgyűlési, európai parlamenti, önkormányzati – már nem sok embernek van kedve újra urnához járulni, ezért a rendkívül csekély részvételi hajlandóság.

Varga-Damm Andrea a veol.hu-nak beszélt a kollégánk által tapasztalt lehetséges választási csalásról. A Jobbik jelöltje emellett elmondta, péntek óta már nem kampányol. A tisztaságot és a békét tartja a legfontosabbnak, és ennek jegyében ebédel majd együtt Bősze Ferenccel, aki függetlenként indult a vasárnapi választáson.

Némedi Lajos, a Fidesz jelöltje a délelőtti részvételi adatok ismeretében Borsodi Attilának, a Magyar Nemzet munkatársának elmondta, hogy alacsonyabb a részvétel, mint a tavaszi választásokon, de ezt nem tartja meglepőnek, mert az időközi voksolásokon ez így szokott lenni. Nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy ez az adat kinek kedvez, azonban közölte: bízik abban, hogy minél többen fognak szavazati jogukkal élni a délután folyamán.

A választásra jogosultak 23,27 százaléka, 17 132 szavazó járult az urnákhoz 13 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A tavaly áprilisi országgyűlési választáson 13 óráig a jogosultak 35,51 százaléka (26 175 választó) szavazott. Ez alapján nem kell sokat magyarázni, hogy mennyire aktívak most vasárnap az emberek.

Varga-Damm Andrea, a Jobbik jelöltje délelőtt templomban volt, de amint kilépett a kapun, ő sem menekülhetett a sajtósok hada elől.

A gyulafirátóti művelődési házban adhatják le szavazataikat a veszprémi választás 51-es szavazókörbe tartozók. A helyszínen tudósítónknak azt mondták, hogy az egyik delegált jegyzetfüzetében pipálta ki azok nevét, akik leadták a voksukat. A többi delegált felszólította, hogy hagyja abba, ezt követően viszont egy keresztrejtvény margójára kezdte el vezetni az érkezők neveit. Újra felszólították, hogy fejezze be, amit csinál, majd kihívták a jegyzőt. A választási eljárás ellen minden bizonnyal vétő delegáltat hazaküldték, és az általa vezetett listát bizonyítékul csatolni fogják a választási bizottsághoz megküldendő dokumentumokhoz.

Kollégánknak, Tompos Ádámnak a művelődési házban azt mondták, miután egy rendkívül szűk folyosón ültek a delegáltak, és szinte összeért a könyökük, így nem volt nehéz kiszúrni, hogy valaki listát vezet a választókról, ráadásul Gyulafirátóton sokan arcról ismerik egymást.

A választási iroda 11 órás adatai szerint a voksolásra jogosultak 15,74 százaléka járult az urnákhoz. Ez 11587 embert jelent. A legaktívabbak a 27-es, 32-es és 33-as veszprémi szavazókörben voltak az emberek.

Lakóhelye szerint negyvenegy szavazásra jogosult fogvatartottból hatan igényeltek, és kaptak mozgóurnát a veszprémi választásra – írta vasárnap a veol.hu. A Veszprém megyei Büntetésvégrehajtási Intézet parancsnoka közölte a portállal, hogy a három elítélt és három előzetesben tartott valamivel 9 óra után leadta a voksát.

Helyszíni információink szerint a Fidesz telefonon is kampányolt, és mozgósító sms-eket is küldözgetett az embereknek. Utóbbival az LMP is élt a hírek szerint.

A helyszínen lévő Tompos kollégának a helyi sajtótól sem sikerült megtudnia, hogy mely párt aktivistái, min szólalkoztak össze szombaton Veszprémben járókelőkkel. Annyi biztosnak tűnik, hogy a belvárosban lévő Sparnál történt az eset. A jelzett időszakban a szoci, a jobbikos és a munkáspárti segítők voltak a helyszínen.

Az aktivisták szócsatájáról szóló hírt egy helyi portálra hivatkozva közölte a Hír TV vasárnap.

A fideszes jelölt Némedi Lajos is az urnába ejtette voksát, majd nyilatkozott az MNO-nak.

Mint mondta, egyetért azzal az „aggastyán” szocialista politikussal, aki egyszer úgy fogalmazott: nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választást (Kovács László fogalmazott így a 2002-es választásokat megelőző felmérések láttán). Némedi elmondása szerint több ezer emberrel találkozott a kampány során, és sok biztatást kapott a környékbeli falvak lakóitól is. Hozzátette: büszke arra a hatalmas munkára, amit az aktivistáikkal együtt elvégeztek.

A függetlenként induló, az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt által is támogatott Kész Zoltán reggel leadta szavazatát, íme:

Gerstmár Ferenc, az LMP jelöltje sem húzta sokáig szavazata leadását:

 

A Hír TV információi szerint visszavonta 350 aktivistáját Veszprémből az MSZP. A szocialisták Kész Zoltán mellett kampányoltak volna, ezzel az MNO is foglalkozott szombaton.Helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy Kész Zoltánt szavazatának leadását követően kérdezték újságírók az aktivisták visszavonását illetően, de a politikus kitért a válasz elől.

A tavaly áprilisi országgyűlési választáson 9 óráig a jogosultak 10,29 százaléka (7586 választó) szavazott. Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért október 30-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

A választói névjegyzékben szereplők száma a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 73 674, ebből a külképviseleteken voksolna 42 szavazó, átjelentkezéssel pedig – a választókerület területén belül, de a lakóhelyüktől eltérő településen – 57 választó.

A választás egyfordulós, nincs érvényességi küszöb: az a jelölt nyeri a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja. Az időközi választásra tizenkét jelöltet vettek nyilvántartásba: a Fidesz–KDNP jelöltje Némedi Lajos, a baloldal Kész Zoltán mögé állt be, a Jobbik Varga-Damm Andreát, az LMP Gerstmár Ferencet indítja. Az időközi választás tétje, hogy megmarad-e a Fidesz–KDNP kétharmados többsége az Országgyűlésben.

Az időközi választás 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd, Veszprém és Vilonya választói.

Tompos Ádám kollégánk péntek óta a helyszínről tudósítja az eseményeket. Kövesse velünk a veszprémi választást!

 

A Magyar Nemzet megszólaltatta az időközi országgyűlésiképviselő-választás minden indulóját, az interjúkat ide kattintva olvashatja el.

 

Vasárnap 19 órától folyamatos élő kapcsolásokkal, tudósításokkal jelentkezik a Hír Televízió a helyszínről. Magyarország élőben című műsoruk több alkalommal jelentkezik, amelyben politológus vendégeikkel: G. Fodor Gáborral és Boros Tamással értékelik a választás alakulását és eredményeit. A történések hátterét elemzi élőben a Civil kaszinó. Kövesse a Hír TV-n a 2015-ös veszprémi időközi választás eseményeit!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.