Interjú a 12 veszprémi jelölttel

A Magyar Nemzet megszólaltatta az időközi országgyűlésiképviselő-választás minden indulóját.

2015. 02. 21. 6:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap időközi országgyűlésiképviselő-választást tartanak Veszprém 1-es számú választókerületében, miután Navracsics Tibor tavaly lemondott mandátumáról, mert az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa lett. A voksoláson 12 jelöltet vettek nyilvántartásba. Az időközi tétjét növeli, hogy ha a Fidesz–KDNP jelöltje, Némedi Lajos nem tud nyerni, azzal a kormánypártok elveszítik kétharmados többségüket a parlamentben. Az aspiránsok között van az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt által is támogatott Kész Zoltán, aki függetlenként indul. A politikus világpolitikai dimenzióba helyezte a választást, szerinte a szavazóknak arról kell dönteniük, hogy Magyarország a Nyugat vagy a Kelet felé fordul-e. Kész  világnézetileg igen széles spektrumon mozog, erről tanúskodnak radikális kijelentései, illetve hogy korábban tagja volt a Fidesznek, sőt – miként azt a Magyar Nemzet megtudta – 2007-től 2013-ig a KDNP-nek is. A jelöltek között vannak olyanok is, akiknek semmi közük sincs Veszprémhez, akik viszont ott élnek, azok az egyik legsúlyosabb problémának a fiatalok elvándorlását nevezték. Az összeállítást készítette: Borsodi Attila, Győr Ágnes, Horváth Csaba, Katona Mariann, Nagy Áron, Pilhál Tamás és Velkei Tamás.

Nem keresem a konfliktust az ellenfeleimmel, inkább az érintett huszonöt településen élőkkel beszélgetek – indokolta Némedi Lajos, a Fidesz–KDNP veszprémi országgyűlésiképviselő-jelöltje, hogy miért nem állt ki vitázni Kész Zoltánnal, aki ezt a kampányban többször sérelmezte. – A kezdetektől fogva azt mondtam, hogy a választókkal szeretnék találkozni, lehetőleg minél többet, engem az ő véleményük, javaslatuk, problémájuk érdekel – tette hozzá a kormánypárti politikus, Veszprém jelenlegi alpolgármestere.

A polgári oldal jelöltje az elmúlt hónapokkal kapcsolatban elmondta, hogy a kampány régóta tart, és sokat dolgoztak a választók bizalmának elnyerése érdekében. A politikus megjegyezte, végig nagy volt rajta a nyomás a hatalmas tét miatt. – Több mint harminc lakossági fórumot tartottunk a választókörzethez tartozó összes településen. Az utolsó pillanatig terepen leszek, ma is kampányolok Veszprémben, elmegyek a helyi piacra is. Utóbbit amúgy is gyakran látogatom, mert szeretem a piac hangulatát – mutatott rá Némedi Lajos.

A kormánypárti politikus elismerte, hogy a választásnak komoly tétje van, meg kell védeni a veszprémieket és a környékén élőket egy újabb Gyurcsány-korszaktól. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ő végig az emberekre és a választókerület dolgaira koncentrált, a parlamenti kétharmad megtartását pedig pártpolitikai kérdésnek nevezte. Azt azonban elismerte, hogy Fidesz–KDNP-s politikusként utóbbit is fontosnak tartja, de nem ez az elsődleges szempont. A jelölt kitért arra is, hogy ha sikerülne megszereznie a mandátumot, az üzenet lenne a tapolcai választókerület kormánypárti erőinek is, ott Lasztovicza Jenő (Fidesz–KDNP) halála miatt április 12-én tartanak időközi országgyűlési- képviselőválasztást. – Egy mostani győzelemmel nagyon szeretném őket is támogatni – tette hozzá Némedi Lajos.

- Varga Péter Miklósné, az Aquila Párt jelöltje

 

- Szentpáli Kolos, a Munkáspárt jelöltje

 

- Horváth Lajos független jelölt

 

- Kásler Árpád, a Haza Nem Eladó Mozgalom Párt jelöltje

 

- Karancsi Tibor független jelölt

 

- Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt jelöltje

 

- Papp András Pál független jelölt

 

- Bősze Ferenc független jelölt

Veszprém alpolgármestere elmondta, hogy ha megválasztják parlamenti képviselőnek, akkor folytatni szeretné azt a fejlesztési programot, amelyet 2010-ben elkezdtek. – A programomat mindenki számára világossá tettem. Veszprémben sportuszodát építünk, felújítjuk a húszemeletes belvárosi toronyházat, és javítani kívánunk az úthálózat minőségén. A kistelepüléseken szintén az utakat és a járdákat kell felújítani, és a felszíni vízelvezetést kell megoldani – emelte ki programjának lényeges elemeit a kormánypárti jelölt.

Némedi Lajos kitért arra is, hogy negyven éve a közigazgatásban dolgozik, mindig a köz érdekében tevékenykedett, és így lesz ez akkor is, ha holnap mandátumot szerez. Hozzátette: ehhez a munkához a kormánytól és a Fidesz– KDNP-től is minden segítséget megkap. – Bár jelenleg Veszprém alpolgármestere vagyok, korábban voltam Devecseren aljegyző, valamint dolgoztam a zirci kistérségi társulás munkaszervezet-vezetőjeként, így van rálátásom a kistelepülésekre is. A feleségem ráadásul Bakonynánáról származik, sok ott a rokonom, a barátom, így a faluba szinte hazajárok – hangsúlyozta Némedi Lajos.

A politikus a közvélemény-kutatási eredményekkel nem kívánt foglalkozni. – A munka a lényeg, dolgozni kell, amit a választópolgárok elismernek, ebben van a titok. Az elvégzett munka meghozza a gyümölcsét, én optimistán várom a holnapi választást – árulta el a kormánypárti jelölt.

Minden olyan törvényjavaslatot, kezdeményezőtől függetlenül, megszavazna az Országgyűlésben, ami jó Magyarországnak – ezt ígéri Kész Zoltán arra az esetre, ha a holnapi veszprémi választáson elnyeri a parlamenti mandátumot. A baloldali kis pártok által támogatott független jelölt lapunknak úgy fogalmazott: „ami jó Magyarországnak, az jó Veszprémnek”. Győzelme esetén egyik első dolga az lenne, hogy kikérje a tervezett paksi bővítéssel kapcsolatos hatástanulmányokat, hogy a közvélemény is lássa, „mennyire fognak szenvedni az unokáink, dédunokáink attól, amilyen szerződéseket most köt a kormány”.

A baloldali pártok, így az MSZP, a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció vagy éppen a Szigetvári Viktor vezette Együtt által támogatott jelölt szerint ma Magyarországon nem lehet jobb- és baloldali pártokról beszélni. Szerinte sokkal inkább a keleti és a nyugati orientáció lehet a megkülönböztetés alapja, ebben az értelemben ő és az őt támogatók a Nyugat felé fordulók közé tartoznak. A mögötte felsorakozó pártok helyi embereitől egyébként főként infrastrukturális segítséget kapott a kampányban, illetve „sok ötlettel látták el”. Véleménye szerint az, hogy az ellenzék a kormánypárt parlamenti kétharmadának lebontási lehetőségét hozta összefüggésbe a választással, segítette a munkát. Indoklása szerint ugyanis nagyon sok Fidesz-szimpatizánssal beszélt az elmúlt időszakban és ők állították neki, hogy véleményük szerint az Orbán-kormány visszaélt a kétharmados felhatalmazás adta lehetőséggel.

Kész Zoltán lapunknak azt mondta, hogy holnap a győzelemmel lenne teljesen elégedett, hiszen ezért dolgozott eddig. – Úgy látom, hogy nekem van esélyem győzni – fogalmazott.

Kész Zoltán azt is kifejtette, hogy három-három ajánlata van mind Magyarországnak, mind Veszprémnek, mind pedig a választókörzetbe tartozó településeknek. Megválasztása esetén az országnak azt ígéri, hogy „Orbán Viktor nem lesz kétharmaddal megválasztott köztársasági elnök”, mozgalmat indít a tisztességes adózásért – mivel nálunk a legmagasabb például az áfa mértéke –, és létrehoz egy korrupcióellenes hálózatot. Veszprémnek alternatív, adócsökkentésre épülő költségvetést szeretne elérni, törvényjavaslatot nyújtana be a lakásszövetkezetek gazdaságos működéséért, illetve munkahelyteremtő beruházásokat segítene létesíteni a városban. Utóbbi kapcsán arra hivatkozott, hogy civilként is rengeteg olyan külföldi kapcsolata van, akik hajlandók lennének beruházni, ennek elősegítéséhez nem kell kormánypárti képviselőnek lenni. A Veszprém környéki településeknek Kész Zoltán azt ígéri, hogy egy mozgalom létrehozásával igyekezne megakadályozni, hogy a jövőben fizetős legyen a 8-as főút, gyermekek tanulását segítő ösztöndíjrendszert alakítana ki, és egy alapítvány létrehozásában is segédkezne a fiatalok helyben vállalkozásának az előmozdítására.

A független jelölt megismételte, hogy a lapunk által korábban tőle idézett kijelentéseket – mint például, hogy nem hisz az esélyegyenlőségben vagy az általános választójogban – csak a szövegkörnyezetükből kiragadott mondatoknak tekinti. Azt tartja fontosnak, hogy a Veszprémben és környékén élők miről mit gondolnak, mert ő azt szeretné majd képviselni az Országgyűlésben. Elmondása szerint a kampányban több mint tízezer emberrel beszélt, de senki sem vetette fel neki ezeket az ideológiai kérdéseket.

Azért fogadta el a Jobbik fölkérését a jelöltségre, mert ugyanúgy látják az ország helyzetét, a nemzet megmaradását veszélyeztető folyamatokat – magyarázza lapunknak Varga-Damm Andrea. A devizahitel-károsultakért küzdő ismert jogvédő szerint nem fejlődik Veszprém, az ország, a polgárok elfáradtak, erőtlenek, ezért a legfontosabb célja, hogy ezt a hanyatlást megállítsa. „Szülővárosomban nem lehet csak az a kampánytéma, hogy a kétharmad ledőljön”, majd hozzáteszi: ennek annyiból van jelentősége, hogy kétharmad nélkül minden parlamenti erő beleszólhatna az ország sorsának alapvető kérdéseibe. Arról is beszél, hogy a mostani választáson nem kereste meg más párt a Jobbikon kívül, ám a tavaly áprilisi választás előtt öt párttól is kapott felkérést, de azokat értékelhető programok híján nem fogadta el.

Az esélyekről így nyilatkozik: „Természetes, hogy szeretném esélyesnek érezni magam.” Varga-Damm Andrea azt kérte a Jobbiktól, ne kelljen a riválisaival, esélylatolgatással foglalkoznia, kizárólag a saját programjával. Akárhogyan alakul a választás, a jobbikos jelölt már most nyertesnek érzi magát, mert elmondása szerint annyi szeretetet kapott a kampányban, „ami több életre elegendő lenne”. Arról is beszél: az egész országból ömlenek hozzá a levelek, folyton csörög a telefonja, kapja a jókívánságokat.

Legfontosabb kampányüzenete, hogy az embert kell a törvényalkotás, az ország vezetésének középpontjába helyezni. Másik kulcsmondata: „Csak igaz szót a parlamentbe!” A jogvédő ismertetése szerint Veszprém és környékének lakói súlyos gazdasági nehézségekkel küszködnek, amire föl kell hívnia a döntéshozók figyelmét, és segítenie kell, hogy az itteni munkaerő hatvan százalékát foglalkoztató mikrovállalkozások komoly uniós gazdaságfejlesztési támogatásokat kaphassanak.

Kérdésünkre, hogyan győzné meg a legesélyesebbnek tartott fideszes jelölt és őközte ingadozó szavazókat, két okot említ. Az egyik, hogy fideszes riválisa parlamenti képviselőként sokkal rosszabb élethelyzetbe kerülne, föl kéne adnia ötéves alpolgármesteri tisztségét a legfeljebb három évig tartó képviselőségért. Ráadásul a parlamentből kevesebb befolyása lenne a veszprémi folyamatokra, mint innen, helyből. A másik ok, hogy nőként, 25 éves jogvédői múlttal a háta mögött talán jobban látja, hogyan kerülnek egyre nehezebb helyzetbe a polgárok, s miként lehetne onnan kisegíteni őket. Szerinte nem véletlen, hogy Európában egyre több helyen választanak női vezetőket.

Varga-Damm Andrea azt mondja, a programját saját maga írta, amit utána összevetettek a Jobbikéval, és alig voltak eltérések, csupán apró, hangsúlybeli különbségek. Így a kettőt könnyű volt összefésülni. Állítja, az ellenzéki pártnak nincsenek elvárásai irányába, mivel tudják: ha bekerül a parlamentbe, csak a közjót fogja szolgálni. Kiemeli: minden olyan javaslatot megszavaz majd, amely a polgárok érdekei szerint való. Arra a kérdésünkre, esküt tesz-e majd a Szent Koronára, mint a többi jobbikos képviselő, azt válaszolja: „Ha valaki a képviselői esküje mellett a Szent Koronára is esküt tesz, számomra azt jelenti, annyira szereti a hazáját, hogy akár az életét is áldozná érte. Én hajlandó vagyok akár az életem árán is harcolni a hazámért.”

Tizennégy éve él Veszprémben az időközi választáson a Lehet Más a Politika (LMP) színeiben induló Gerstmár Ferenc. Már középiskolai tanulmányait is a városban végezte, továbbá 2010 óta önkormányzati képviselője is a településnek. Gerstmár, aki eredeti végzettsége szerint művelődésszervező, tavaly a polgármesteri székért is indult, akkor mindössze 792 szavazatot kapott, ezzel pedig az utolsó előtti helyen végzett a jelöltek között. Kérdésünkre, hogy holnap milyen eredménnyel lenne elégedett, azt mondta, hogy a polgármester-választást nem érdemes összevetni azzal, hogy valakit szívesen látnának-e ellenzéki képviselőként a választók. Hozzátette, hogy az „embert próbáló kampánynak egyébként csak úgy lehetett nekivágni, hogy a győzelem lebeg a szemünk előtt”. Mint mondta, számolgatás helyett mentek előre, s mindent megtettek a lehető legjobb eredményért. Emellett ellenszélben, minimális költségvetéssel kampányoltak, de jó ügyekért küzdenek.

Az LMP jelöltje programjáról beszélve azt mondta: „Felelős politikára van szükség”, az emberi értékek felkarolására, hogy minél többen bekapcsolódhassanak a helyi közösségek és közvetve az ország építésébe. Szerinte esélyt kell kínálni a felemelkedésre mindenkinek. Ennek legjobb eszköze az igazságos közteherviselés, a hatékony oktatás és szociálpolitika. Kiemelte, hogy az energiahatékonysági beruházásoknak, az épületszigetelésnek és a fűtéskorszerűsítésnek kell az egyik húzóágazattá válnia, illetve a lehető legtöbb pénzt kell megmozgatni a helyi gazdaságfejlesztés érdekében. Hozzátette, tisztes megélhetést garantáló, válságálló munkahelyekre van szükség. Ezeket pedig nem a multinacionális cégektől és a nagybirtokoktól, hanem a magyar kis- és közepes vállalkozásoktól, a kisebb agrárgazdaságoktól lehet elvárni, ezért őket kell segíteni.

Gerstmár Ferenc szerint a választás egyetlen kérdésre szűkült: a veszprémieknek arról kell dönteniük, hogy a „szupergazdagok” valamelyik jelöltjét támogatják, vagy olyan képviselőt küldenek az Országgyűlésbe, aki a helyiek és a tisztességes munkával boldogulni igyekvő emberek érdekeit képviseli. Az LMP ez utóbbit ajánlja a választóknak – nyomatékosította. Hozzátette, szerinte Kész Zoltán a „szupergazdagok” egyik jelöltje, míg a fideszes Némedi Lajos ugyanennek a közegnek a másik jelöltje, aki képviselőként Orbán Viktort és Lázár Jánost tekintené főnökének, nem az itt élőket. Arról is beszélt, hogy az előző önkormányzati ciklusban elérte, hogy a választópolgárok huszonöt százaléka helyett már tíz százalék kezdeményezhessen helyi népszavazást Veszprémben. Mint mondta, így a helyieknek nagyobb lehetőségük nyílik arra, hogy kinyilváníthassák, miről szeretnének a közvetlen demokrácia legfontosabb eszközével dönteni.

Megkérdeztük Gertsmárt arról is, hogy mi a véleménye a Kész Zoltán mögött felsorakozó pártok azon kritikájáról, miszerint az LMP az önálló jelölt állításával a Fidesz malmára hajtja a vizet. A politikus azt válaszolta, nem esett jól nekik az eljárás sem, ahogyan a „baloldalinak nevezett pártok” megpróbálták rájuk erőltetni a jelöltjüket. Az önálló indulásról szóló döntésükben azonban ennél jóval nagyobb szerepet játszott, hogy „Kész Zoltán a szöges ellentétét gondolja a világról és Magyarországról, mint az LMP.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.