Veszprémi időközi: egy hamburger és a kétharmad a tét

A királynék városa plakáterdővé alakult, a hétvége folyamán itt próbál meg eligazodni az MNO helyszíni tudósítója.

Tompos Ádám
2015. 02. 20. 17:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy komoly tétje van a veszprémi időközi országgyűlési választásnak, azt már az is jelzi, hogy az amúgy a város legszélén fekvő vasútállomásról kilépve mindjárt egy hatalmas plakát, rajta Némedi Lajos portréja várja az érkezőt. Nem kell azonban sokat gyalogolni a Jutasi úti lakótelep mellett, azonnal találkozunk a többi jelöltéi közül néhánnyal. A teljesség igénye nélkül: az LMP-s Gerstmár Ferenc itt nagyon beerősített, dr. Varga-Damm Andrea jobbikos jelölt ugyancsak. Dr. Bősze Ferenc független induló csokorba szedve, hatosával helyezte el hirdetését. Kész Zoltánnak, a baloldali pártok által támogatott libertárius angoltanárnak csak két plakátjával találkoztunk, igaz ezeken mindjárt két külön szlogen szerepelt, de erről majd később.

Betámolygunk ugyanis a Jutasi úti sorházak közé, ahol már egy darab politikai hirdetést nem találunk. Persze az akciós csirkecombot és leárazott dobozos sört reklámozó szórólapokat most szó szerint maguk alá gyűrik a korteskiadványok. Az egyiknek a címlapján ismét Némedi Lajos alpolgármesterrel találkozunk: a helyi legendának számító húszemeletes előtt fényképezték le Szabó Zsolt államtitkárral és Ács Gyuláné közös képviselővel, a címlapról induló cikk természetesen az épület megújításáról szól.

A messziről jött embernek ezek a sorházak teljesen egyformák, úgyhogy annak rendje és módja szerint el is tévedünk. Két hölgytől kérünk útbaigazítást. Az egyikük kezében Fidesz-logós levelek, hűtőmágnesek, kabátja hajtókáján a nagyobbik kormánypárt narancsszínű jelvénye. Természetesen vokstotóra kérjük fel, nem meglepő módon Némedi sikerét várja, méghozzá a következők miatt: egy-két helyet leszámítva sehol nem csapják rá agresszíven az ajtót. Vagyis – érvel a hölgy – a veszprémiek megértették, hogy az időközi nem a kétharmadról, hanem Veszprémről szól. Kedélyesen teszi fel a kérdést: „Hát a kétharmados törvények már megvoltak 2010-ben, nem?” Gyorsan hozzáteszi még azt is, hogy szerinte pont Kész vagy az ellenzéki pártok jelöltjei lennének sikerük esetén a „gombnyomogatók”, hiszen az ő szavazatuk úgysem számítana, míg Némedi biztosítaná a fejlődést. Beszélgetésünk végén készségesen útbaigazít: tényleg teljesen véletlenül, de egy elkészült beruházás elkészültét hirdető, gigantikus Új Széchenyi-terv irányába mutat.

Arra haladunk tovább, és betérünk a Smiley pubba. A zömök csapos udvarias, határozott ember, szigorúan beszélgetőpartnere szemébe néz, amikor megszólal, nem is lehet élesebb ellentétet elképzelni a sörcsapra ragasztott mosolygós, sárga arcoknál. Azzal kezdi, hogy a kocsmában nem igazán központi téma a politika, kollégája például el sem megy szavazni, ő pedig még nem döntötte el, hogy voksol-e majd „most vasárnap”. „Az a baj, hogy már megint valami ellen kell szavazni” – sóhajt, és hozzáteszi, hogy ő bizony 1970-es születésűként már az első szabad választáskor ott volt az urnáknál, és húsz éven keresztül folyamatosan a Fidesz mellé húzta be az ikszet. De most már elfogyott türelme: Jobbik-szimpatizánsként azért gondolkodik azon, hogy Készre szavazzon, akit amúgy nem tart szimpatikusnak, mert úgy látja, hogy neki lehet esélye. „És sokan vannak így ezzel” – mondja.

Végzünk a kávéval, közben a taxi is megjön. A szállás felé menet a sofőrt is megkérjük egy gyorselemzésre. Hát ő sem túl lelkes. Mintha csak a csapossal beszélt volna össze: Kész Zoltán neki sem szimpatikus, de Némedi és a Fidesz még annyira sem. „Egy hamburgerben fogadtam Kész győzelmére” – böki ki, hozzátéve, hogy helybeli ismerősei között elvétve akad kormánypárti. A baloldal független jelöltjének közvélemény-kutatásos kalandját ő is gyanúsan kezeli (az Index ismertetett a minap egy kiszivárgott veszprémi kutatást, amely azt hozta ki, hogy Kész hat százalékra megközelítette Némedit – a szerk.), és itt jön elő a már említett két szlogen. Az egyiket a jelölt nevéből faragták, a másik pedig azt hirdette, hogy a baloldal támogatottja „az esélyes jelölt”. Vasárnap kiderül, hogy ez elég-e a kétharmad megszüntetéséhez és a taxis hamburgeréhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.