Támogatói ismerték Kész nézeteit

Nem hátrálnak ki a baloldali kis pártok a veszprémi választáson induló Kész Zoltán mögül – ezt maga a politikus nyilatkozta lapunknak.

Katona Mariann
2015. 02. 06. 4:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden pártvezető tudta azt, hogy én mit gondolok a világról, a tőlem vett idézetek pedig szövegkörnyezetükből kiragadottak – így fogalmazott kérdésünkre Kész Zoltán, aki blogjában többek között arról értekezett, hogy nem hisz az esélyegyenlőségben vagy az általános választójogban. A veszprémi időközi országgyűlési választáson függetlenként induló, a baloldali pártok támogatását bíró jelölt kifejtette, hogy a lapunkban megjelenteket követően beszélt a mögötte felsorakozó pártokkal, és mindenki a támogatásáról biztosította. – Nem volt szó arról, hogy kihátrálnának mögülem – jelentette ki.

A Magyar Nemzet szerdán számolt be arról, hogy Kész Zoltán korábban úgy fogalmazott: „Radikális is vagyok, mert nem hiszek a segélyezésben, sőt még az esélyegyenlőségben sem. Biztos, hogy szépen hangzik ez az egyenlősdi, de értsük már meg, hogy olyan sosem lesz.” Tegnap ezzel szemben lapunknak „teljesen abnormálisnak” nevezte, hogy ne hinne az esélyegyenlőségben, elmondása szerint a blogjában „ő arról a fajta egyenlőségről” írt, amit kommunizmusnak hívnak. Egyúttal bírálta a kormányt, mert az embereknek az elmúlt években nem volt esélyük a felemelkedésre. Szerinte a megoldás a kormányváltás, ami után fel lehet építeni egy normális Magyarországot.

A blogbejegyzésében korábban kifejtette: „Nem hiszek az általános választójogban”. Tegnap ugyanakkor arra hivatkozott, hogy az elmúlt néhány évben éppen azért dolgozott, hogy minél több ember elmenjen szavazni. Szerinte az általános választójogot két párt, a Fidesz és a Jobbik szeretné csak szűkíteni. Kész Zoltán azzal magyarázta a korábbi és tegnapi kijelentései közötti ellentmondásokat, hogy a blogjából idézett mondatokat a szövegkörnyezetükben kell értelmezni.

A jelölt ugyanakkor leszögezte azt is, hogy lehetnek „ilyen-olyan gondolatai”, az Országgyűlésben azonban ő a választókerületben élő embereket szeretné képviselni – akár a konzervatív értékrendűeket is –, mert erről szól a képviseleti demokrácia. Kérdésünkre, hogy a választókat nem egy koherens értékrenddel kellene-e meggyőznie, közölte: természetesen egy szavazó a képviselőjelöltek értékrendje alapján dönti el, hogy végül kire adja le a voksát. Kifejtette ugyanakkor, hogy ő maga és a veszprémiek is szeretnék ismerni ellenfele, a fideszes Némedi Lajos értékrendjét, ezért ismét felszólította a kormánypárti jelöltet, hogy álljon ki vele egy vitára. Arra a kérdésre, hogy baloldalinak tartja-e magát, úgy felelt: „normális embernek tartom magam, normális értékrenddel”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.