Több hétig zárva tarthat a Déli pályaudvar

A közlekedés szünetelése és a vállalkozók bevételkiesése miatt komoly kártérítési perekre lehet számítani.

MA
2015. 02. 04. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátették, hogy a vasúttársaság folytatja a helyreállítással kapcsolatos előkészületeket, egyeztetéseket annak érdekében, hogy mielőbb újraindulhasson a vonatforgalom az alagútban és a Déli pályaudvaron.

A MÁV eddig kárenyhítési intézkedésként homokzsákokat helyezett el, a január 25-i első támfalcsúszástól kezdve folyamatos figyelő szolgálatot működtet, valamint több helyszíni bejárást tartott. A legutóbbin, hétfőn a katasztrófavédelem, az érintett önkormányzat, a bányakapitányság, a közlekedésbiztonság és a közlekedési hatóság munkatársai is jelen voltak, illetve egyeztettek a már megtett és a jövőben szükséges intézkedésekről. Az önkormányzat megbízásából a körbeszalagozott területen megkezdődött a víz leszivattyúzása is.

A vasúttársaság adatai szerint a Déli pályaudvarra, illetve onnan átlagosan napi 250 vonat közlekedik, amelyek a téli időszakban 10-12 ezer utast szállítanak.

A MÁV közölte, hogy az alagút bejáratának állapota nem változott: újabb támkövek nem hullottak, a vízszintes párkányzat kövein pedig továbbra is nagy nyomás van a jobboldali szárnyfalon.

A vasúttársaság szerint a várhatóan több hétig tartó ideiglenes helyreállítás utáni végleges helyreállítási munkálatokra – pályáztatást követően – a második negyedévtől kerülhet sor.

Arra a kérdésre, hogy szóba került-e a Déli pályaudvar megszüntetése és a forgalom Kelenföldi pályaudvarra történő terelése, amely korábban vállalati koncepció volt, a MÁV közölte: Kelenföld állomás már ma is a kapacitása határán működik. Ezt bizonyítja, hogy a Déli pályaudvar előtti alagút lezárása miatt kialakult helyzetben több vonatot is törölni kellett, hogy Kelenföld elbírja a megnövekedett forgalmat.

Az elmúlt időszakban készült tanulmányok mind azonos megállapításra jutottak: Budapest-Déli pályaudvar jelentős feladatokat lebonyolító vasúti fejpályaudvar lesz a jövőben is. Hosszú távon gazdaságosan üzemeltethető, többfunkciós intermodális csomópont maradhat az épületegyüttes és épített környezete felújításával, fejlesztésével – közölte a MÁV.

Az MTI tudósítója szerdán a helyszínen azt tapasztalta, hogy szinte teljesen kihalt a Déli pályaudvar. Ugyan a pénztárak és a nemzetközi pénztárak is nyitva tartanak, illetve az információs pult is üzemel, utas alig van. Ennek megfelelően a vágánykijáratok és az állomásépület közötti büfék, üzletek mind bezártak. Csupán a nemzeti dohánybolt tartott nyitva.

A pályaudvar átjárható, a vágányok felé is ki lehet menni, de vonat nem állt a pályákon, csupán egyetlen tolatómozdony árválkodott az egyik szélső vágányon.

A Kelenföldi pályaudvarra tartó vonatpótló buszokra a pályaudvar Alkotás utca felőli oldalán lehet felszállni, ám ott sem volt nagy a nyüzsgés, a járatokon mindössze 2-3 utas várta az indulást.

A buszok mögötti taxidroszton egyetlen kocsi vesztegelt. A taxis az MTI tudósítójának egyetlen szóval jellemezte a helyzetet: „halál”. Hozzátette, hogy csak megszokásból áll a droszton, mert utas alig van.

Ugyancsak a forgalom katasztrofális csökkenéséről számolt be a vágányok oldalában működő zöldséges. Mint mondta, valójában nem érdemes nyitva tartani, hiszen 70 százalékkal csökkent a forgalom, a vevők csak szállingóznak.

A pályaudvar alsó részén az aluljáróban, illetve a közelében működő üzletek szinte kivétel nélkül nyitva voltak, ám az MTI tudósítója által megkérdezett kereskedők szintén a forgalom drasztikus csökkenéséről panaszkodtak.
Egy biotermékeket áruló boltos azt mondta, hogy a forgalom a felére csökkent, így gyakorlatilag csak a rezsit tudja kitermelni a nyitvatartási idő alatt.

Az állomásépület alatt működő kocsma pultosa is 70 százalékos forgalomcsökkenésről számolt be, és megjegyezte: csupán a törzsvendégek megtartásáért vannak nyitva.

A  Déli és a Kelenföldi pályaudvarok közötti alagútnál január 25-én hullottak kődarabok a megcsúszott támfalból a sínekre. Akkor még csak korlátozták a forgalmat, január 31-én azonban  le kellett zárni az alagutat, mert újabb kövek estek a vágányra, és tovább csúszott a támfal földje. Kezdetben úgy vélték, hogy a sok eső okozhatta a támfal sérülését, a keddi előzetes szakértői vélemény szerint azonban mégsem a Csukló utca felől érkező nagy mennyiségű csapadékvíz mosta alá a támfalat, hanem a Kis-Gellért-hegy lába alatt futó rétegvizek és szivárgó vizek.

Az érintett XI. kerületi önkormányzat sajtófőnöke, Milassin Levente kedden arról számolt be, hogy ez a szakértői vélemény lényegében kizárja az újbudai önkormányzat felelősségét, a végleges szakértői vélemények pedig várhatóan a hét második felére készülnek el.

Arra a kérdésre, hogy ennek megfelelően a helyreállítási és egyéb költségeket a MÁV Zrt.-nek kell-e állnia, Milassin Levente azt felelte: ez a végleges szakértői vélemény elkészülte után mondható meg.

Az elővárosi közlekedés szünetelése, illetve a Déli pályaudvaron dolgozó vállalkozók bevételkiesése miatt komoly kártérítési perekre lehet számítani, így az összköltség több százmilliós, akár milliárdos nagyságrendű is lehet. Bár az önkormányzat szívesen közreműködik a helyreállításban, az anyagi felelősséget nem vállalja – mondta el a sajtófőnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.