Újabb állomásához érkezett a kórházak adósságkezelése

Átvállalja az állam a Komlói Egészségcentrum elmúlt években felhalmozódott 347 millió forintos tartozását.

MNO
2015. 02. 03. 21:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zombor Gábor annak kapcsán beszélt erről, hogy a térség országgyűlési képviselőjével, Hoppál Péterrel és a város polgármesterével, Polics Józseffel (Fidesz–KDNP) megismerkedett a járó- és fekvőbetegek ellátását végző intézmény működésével, pénzügyi helyzetével.

Az államtitkár kitért arra, hogy a mintegy negyvenezer embert kiszolgáló Komlói Egészségcentrum jövője biztosnak mondható, hiszen az egészségügyi átszervezések során a kormány egyetlen működő kórházat sem kíván bezárni. Ezzel együtt minden intézménynek, így a komlóinak is törekednie kell arra, hogy adóssága a jövőben ne termelődjön újjá komolyabb mértékben, emiatt pedig szükség lehet egyes osztályok működésének átszervezésére – tette hozzá.

Zombor Gábor megjegyezte: a komlói intézménnyel kapcsolatban tárgyalásokat kezdeményezett a főigazgatóval arról, mely profilok erősítésére, átgondolására lenne szükség a hatékonyabb működése érdekében. Hozzátette: a komlói önkormányzattal is erősítenie kell együttműködését a kórháznak, mert olyan szociális ellátásokat is végeznek a létesítményben, amelyeket nem biztos, hogy az intézmény keretei között kell elvégezni.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a 2015-ös költségvetésben 60 milliárd forintnyi összeget különítettek el a kórházak adósságának kezelésére; az állam a következő hónapokban maga rendezi a tartozásokat a beszállítóknak. A komlói kórház többek között a Pécsi Tudományegyetemnek tartozik mintegy 100 millió forinttal, de több tízmillió forintos elmaradása van a távhő- és a vízszolgáltató felé is.

Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, Komlón és a város környékén élők szempontjából kulcsfontosságú a kórházi betegellátás színvonalának folyamatos emelése, ehhez pedig jelentős mértékben hozzájárul az intézmény hamarosan megvalósuló pénzügyi konszolidációja is. Polics József jelezte: az egészségügyi rendszer küszöbön álló átalakítása kapcsán azt kérte az államtitkártól, hogy a város kórházának struktúrája a jelenlegi formájában megmaradhasson, a főigazgatótól pedig az ehhez szükséges költséghatékony működtetést várja el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.