41 zárkával bővült a Budapesti Fegyház és Börtön

Az új férőhelyek kialakításában a fogvatartottak is részt vettek, az épület bontásán például negyvenen dolgoztak.

MD
2015. 03. 16. 22:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tasnádi László, a Belügyminisztérium államtitkára a rendezvényen elmondta, már 2010-ben is zsúfoltak voltak a börtönök, és a helyzet a büntetőpolitika szigorítása miatt az elmúlt években tovább romlott; jelenleg 18 ezer fogvatartott van.

A kormány célja a börtönök – Európai Unió által is szóvá tett – zsúfoltságának csökkentése – közölte a rendészeti államtitkár, aki felidézte: a kormány január közepén elfogadta a Belügyminisztérium és a büntetés-végrehajtás tervét, amelynek értelmében 2019-ig a jelenlegi 140 százalékról 100 százalékra szorítják vissza a börtönök átlagtelítettségét. Ennek a programnak az első állomása a mostani körletátadás – jelezte.

Széles Gábor dandártábornok, a Budapesti Fegyház és Börtön parancsnoka az átadóünnepségen emlékeztetett: a közismert nevén „gyűjtő” épületcsoportját 1896-ban adták át, megépítésekor európai viszonylatban az egyik legmodernebb volt, a helyiségek melegítésére az akkor még rendkívül ritka központi fűtést alkalmazták.

Elmondta azt is, hogy a Budapesti Fegyház és Börtön „A” objektumának három szárnyból álló jobb csillag körletrészét 2001-ben zárták be az épületrész leromlott műszaki állapota miatt. Az úgynevezett körszállításnak helyet adó II. és III. szárnyat – az ország minden részéből ide hozzák és innen viszik a fogvatartottakat büntetésük letöltése vagy tárgyalásuk helyszínére – 2004-ben újították fel. A most befejeződött I. szárny felújítása során figyelembe vették az uniós normákat és az európai börtönszabályokat is.

A négyszintes épületben 1240 négyzetméteren 41 zárkát alakítottak ki. A földszinten kiszolgáló helyiségek – irodák, látogatófogadó helyiség, szociális-, egészségügyi és közösségi helyiségek, raktárak – is helyet kaptak, itt alakították ki a fertőző betegek, illetve mozgáskorlátozott fogvatartottak elhelyezésére szolgáló zárkákat.

Az 1. és a 2. emeleten 33 zárkában 36 fogvatartott elhelyezésére lesz lehetőség, a 3. emeleten – az úgynevezett hosszúidős speciális részlegen – nyolc fegyházfokozatú, szigorú rezsimbe sorolt, magas biztonsági kockázatú fogvatartott elhelyezésére lesz lehetőség – mondta Széles Gábor. A budapesti speciális részleghez hasonló csak Szegeden és Sátoraljaújhelyen van.

A beruházás 420 millió forintba került. Az új férőhelyek kialakításában a fogvatartottak is részt vettek, az épület bontásán például negyvenen dolgoztak. A körletrész működtetéséhez az intézmény személyi állománya 36 fővel bővült – közölte a parancsnok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.