A civilekkel ünnepelnek a szocialisták is

Leküzdötték a pártokkal szembeni félelmeiket a kormányellenes civilek: március 15-én együtt ünnepelnek.

Bákonyi Ádám
2015. 03. 12. 6:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önálló, nagyszabású rendezvény megtartása helyett az MSZP is csatlakozik a civilek által március 15-re meghirdetett, ünnepléssel egybekötött egységes tüntetéshez – tudta meg a Magyar Nemzet. Ráadásul úgy látszik, a vasárnapi nemzeti ünnepet igyekeznek egybekötni az április 12-én esedékes időközi országgyűlési választás kampányával is. A szocialista párt tájékoztatása szerint ugyanis Tóbiás József pártelnök március

15-én délelőtt az ajkai ünnepségen vesz részt, ahol beszédet mond Pad Ferenc, az MSZP és a Demokratikus Koalíció közös képviselőjelöltje.

A két legnagyobb mozgósítóerővel bíró kormányellenes civil szerveződés, a százezren az internetadó ellen és a 60 ezren a magánnyugdíjukért nevű csoport Új magyar köztársaságot címmel hirdette meg rendezvényét március 15-re. Habár korábban még hevesen tiltakoztak ellene, ma már nem bánják a kormányellenes civilek, ha a résztvevők pártszimbólumokkal érkeznek. Az esemény Facebook-oldalán megtalálható már a felszólalók listája, eszerint beszédet mond a rendezvényen az a Kész Zoltán is, aki a baloldal támogatásával nyerte meg a veszprémi időközi országgyűlési választást, és ezzel a Fidesz–KDNP elveszítette a kétharmados parlamenti többségét.

Vajda Zoltán, a 60 ezren a magánnyugdíjukért vezetője – aki az Együtt önkormányzati képviselője – lapunknak korábban azt mondta, a szónoklatokból kiderül majd, „hová halad ez az egész”, miként akarják „lebontani az Orbán-rendszert”.

Az Együtt minden tagját, aktivistáját és szimpatizánsát biztatja, hogy vegyenek részt a demonstráción – közölték lapunkkal Szigetvári Viktorék. A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint nem szabad falat emelni az állampolgári aktivizmus és a politika közé, ezért már eddig is arra biztatták tagjaikat és szimpatizánsaikat, hogy minél aktívabban álljanak ki a meggyőződésük mellett, és vegyenek részt a saját sorsukat is eldöntő politikai életben. A Liberálisok úgy reagáltak: Magyarországon a demokratikus fordulat sem pártok, sem civilek nélkül nem fog bekövetkezni, így szimpatizánsaik transzparensekkel, zászlókkal, jelvényekkel, pártállásukat vállalva vesznek részt a demonstráción. Molnár Csaba szerint március 15-én tud működni a „veszprémi modell”, ahol meghatározó szerepük van a civileknek, de emellett ott vannak a demokratikus ellenzék pártjai is. A Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke arra számít, hogy az ünnepen megmutatják a demokratikus ellenzék sokszínűséget, ahol „mértéktartó” módon, de mindenki viselheti saját szervezete jelvényeit, zászlóit.

Eközben Juhász Péter, az Együtt alelnöke mára egyeztetésre hívta az MSZP, a DK, az LMP és a PM vezetőit, hogy a korrupció megfékezése érdekében működjenek együtt az „e pártokhoz nem kötődő civilek” bevonásával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.