A katasztrófavédelemhez kerül a kéményseprés?

Az indoklásban kiemelték: a lakossági kéményseprő-ipari ellátást a kabinet ingyenessé akarja tenni.

MA
2015. 03. 10. 17:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány már januárban közzétette a törvény tervezetét, amelyből kiderült, hogy az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem venné át a kéményseprési közszolgáltatást.

Pintér Sándor belügyminiszter kedden terjesztette be az Országgyűlésnek a törvényjavaslatot, az indoklásában pedig azt írta: a kéményseprő-ipari közszolgáltatásban jelentkező zavarok „bizonytalanságot okoznak” az ellátásban, ami tűz- és életveszélyes, ezért a jelenlegi rendszer nem tartható fenn.

A kéményseprő-ipari szolgáltatás stabilizálása a lakossági ellátásban csak teljes körű állami szerepvállalással lehetséges – közölte a tárcavezető, aki ezért azt javasolja, hogy a jövőben a hivatásos katasztrófavédelmi szerv biztosítsa a kéményseprést a lakosságnak.

A Belügyminisztérium számításai szerint a feladatvétel miatt 1350 kéményseprői és adminisztratív dolgozói státuszra lesz szükség a katasztrófavédelemnél.

Az előterjesztés indoklásában azt is írták: az a kormányzati szándék, hogy a lakosság rezsiköltségeit a lehető legalacsonyabbra csökkentsék, összhangban áll azzal, hogy a lakossági kéményseprő-ipari ellátást a kabinet ingyenessé akarja tenni.

A hatályban lévő kéményseprő-ipari közszolgáltatási szerződések 2016. január 1-jén szűnnének meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.