A szomszédainknál elássuk magunkat a keleti nyitással

Volt magyar nagykövetek úgy vélik, az érkező államfők száma biztató, régiós szövetségeseink viszont nem örülnek felhőtlenül az új iránynak.

HZS
2015. 03. 12. 11:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átgondolt volt-e a keleti nyitás stratégiája? Tartható-e a kormány azon célkitűzése, hogy hazánk exportjának egyharmada az Európai Unión kívülre irányuljon? Hogyan illeszkedik a déli nyitás – ennek afrikai irányáról itt írtunk –  a keleti mellé? Ezekre a kérdésekre próbált választ adni a Political Capital és a Common Sense Society közös rendezvényén Hóvári János korábbi ankarai, Íjgyártó István volt moszkvai és Pandur József egykori szarajevói nagykövet.

Globális nyitásként indult 2010-ben hazánk új külpolitikai irányvonala, amelynek alapjait Martonyi János fektette le. Magyarország célként tűzte ki, hogy felmelegítse elhanyagolt – indiai, török, argentin – kapcsolatait, igazodjon a megváltozott világ igényeihez és felélénkítse gazdasági jelenlétét egyebek között Ázsia irányába, ahogy az USA is felismerte Kína gazdasági pozíciójának erősödését, és a csendes-óceáni térség felé irányította külpolitikai figyelmét. Nagyjából így foglalható össze Hóvári János és Íjgyártó István felvezetése. Utóbbi arra is kitért, hogy korábban rendezni kellett a külgazdasági tárca helyét, és meg kellett teremteni a keleti irányvonal mögött álló emberi hátteret.

A volt szarajevói nagykövet arra helyezte hangsúlyt, hogy a keleti nyitás – amely elnevezést sokan szembeállíthatják a nyugat felé tett gesztusainkkal – elszigetel minket a régiós szövetségesektől. Fontos, hogy új piacokat keressünk, de ezt úgy kell megtenni, hogy „ne öntsük ki a vizet a gyerekkel együtt”.

Hóvári szerint is túldimenzionáltságról és szerencsétlen kommunikációról van szó. Íjgyártó pedig úgy fogalmazott, hogy korai még az értékelés, két-három év alatt nem lehet messzemenő következtetést levonni, hiszen egyelőre a politikai infrastruktúra kiépítése folyik, és az, hogy a Magyarországra érkező államfők száma nő, nem azt mutatja, hogy elszigetelődünk.

Elszigetelődés ide, helytelen kommunikáció oda, a magyar gazdaság továbbra is ki van szolgáltatva az uniós gazdaság alakulásának, az euróövezet bizonytalansága pedig komoly kérdéseket vet fel – hangzott el a beszélgetés során. Pandur József szerint a magyar kis- és közepes vállalkozások nem tudnak érvényesülni, nem tudják, hogyan kell üzletelni. Mint mondta, ha exportnövekedést szeretnénk elérni, meg kell tanítani a kicsiket, hogyan adjanak el.

Íjgyártó István azt emelte ki, hogy a hazai, erősen az Európai Unióba integrálódott piacot ki kellett nyitni és új kihívás elé állítani. Erre erősítve hozta fel Hóvári azt a tényt, hogy hazánknak egymilliárdos exporttöbblete van – főképp az autóalkatrész-ipar miatt – Törökországgal szemben.

És hogy a déli nyitás miképp illeszthető be az eddigi, keletorientált külpolitikai stratégiába? A siralmas helyzetet megváltoztatva emelni kell a személyes jelenlétet Afrikában, pótolni az elmaradt látogatásokat. De ahhoz, hogy több lábon tudjunk állni, meg kell teremteni a megfelelő személyi hátteret. Íjgyártó István az MNO-nak elmondta, hogy komoly fiatalítás zajlik a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, illetve a diplomataképzést is a céloknak megfelelő módon alakítják ki. Hozzátette, hogy a felsőoktatásban nagy az érdeklődés a külpolitika iránt, így meglesz az a bázis, mely hosszú távon képviselni tudja a magyar diplomácia érdekeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.