Áder összefogást sürget a klímaváltozás ellen

A köztársasági elnök kiemelte: fel kell készülnünk az egyre gyakrabban jelentkező természeti katasztrófákra.

MA
2015. 03. 31. 17:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adatok világosan mutatják, hogy a globális középhőmérséklet emelkedik, és tudományos konszenzus, hogy ebben a szén-dioxidnak és más üvegházhatású gázoknak kiemelkedő szerepe van – mondta a köztársasági elnök a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) tartott előadásán.

Az államfő az SZTE rektori hivatalának dísztermében kifejtette: kiderült, hogy egyetlen ország önmagában nem tudja ezt a problémát megoldani. Legalább a három legnagyobb károsanyag-kibocsátónak – amelyek együttesen az üvegházhatású gázok mintegy felét termelik –, az Egyesült Államoknak, Kínának és az Európai Uniónak meg kellene állapodnia annak érdekében, hogy a kibocsátás érdemi csökkentését el lehessen érni.

Önmagában a kibocsátás csökkentése, a technológiaváltás, az energiatakarékosság azonban nem elegendő, mivel 30-40 év múlva is érződnek a korábbi döntéseink miatt jelentkező, a klímát romboló káros hatások. Ezért fel kell készülnünk az egyre gyakrabban jelentkező katasztrófákra – hangsúlyozta Áder János.

A köztársasági elnök másfél órás előadásában kitért arra, hogy a természeti katasztrófák száma az elmúlt negyven évben megháromszorozódott, az érintettek száma pedig elérte a kétmilliárdot, és a károk mértéke is egyre drámaibb.

A klímaváltozás hatásainak 80 százaléka vízzel összefüggő probléma – jelezte Áder János. Az ezzel kapcsolatos statisztikai adatok közül az államfő kiemelte, hogy naponta 10 ezer ötévesnél fiatalabb gyermek hal meg, mert nem tud egészséges vizet fogyasztani, a világ kórházi ágyainak felén pedig ivóvízzel összefüggő betegségek miatt fekszenek páciensek.

Áder János pozitív példaként említette az ózonréteg védelmében tett lépéseket, amelyek bizonyítják, hogy komoly nemzetközi összefogással eredményeket lehet elérni.

A látogatás részeként Szabó Gábor rektor a köztársasági elnöknek bemutatta azokat a kezdeményezéseket, amelyeknek köszönhetően az SZTE a zöld egyetemek világrangsorában a 19. helyet érte el legutóbb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.