Az LMP is labdába rúgna Tapolcán

A párt az egyenlő életesélyek biztosításáért küzd város és vidék között.

MNO
2015. 03. 29. 14:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyel Szilvia rámutatott: a rendszerváltás óta egyre fokozódik az egyenlőtlenség a város és a vidék között. A vidéki életkörülményeket ma megszűnő munkahelyek, járhatatlan utak, elöregedő falvak, elvándorlás, bezárt posták, iskolák, kulturális intézmények és vasúti szárnyvonalak jellemzik – tette hozzá.

Vannak olyan települések és kistérségek, amelyek „társadalmi gazdasági és területi lejtőre kerültek” – mondta a politikus. Ezeken a helyeken szerinte nincs esély arra, hogy megfelelő számú munkahelyet teremtsenek, és az ott élők ne kényszerüljenek lakóhelyük elhagyására. Gazdaságosan nem lehet számukra biztosítani a közszolgáltatások minimális szintjét, így a vidék lakóhelyként sokszor leértékelődik.

Az LMP azt szeretné elérni, hogy az elvándorlás ne fokozódjon, a helyben élő emberek helyben próbáljanak vállalkozni, a falvak jól ellátottak legyenek közszolgáltatásokkal, és egyre nagyobb teret hódítson a közösségi gondolkodás – jelentette ki.

Lengyel Szilvia kiemelte, a problémák megoldására csakis a helyi közösségi és gazdasági önrendelkezésre, a helyi közösségekre és a helyi gazdálkodókra építő fejlesztéspolitika lehet az egyetlen megoldás.

Sallee Barbara, az LMP országgyűlési képviselőjelöltje a lehetőségek tárházának nevezte a magyar vidéket. Programjában 18 fejlesztési pontban foglalta össze javaslatait a helyi gazdaság, a régió fejlődésének elősegítésére. Azt mondta: helyi körforgásokban kell gondolkodni, azt kell elérni, hogy a helyi termelés helyi munkahelyeket teremtsen, és a haszon is helyben maradjon. E mellé olyan adónemeket lát szükségesnek, melyek „átláthatók és értelmes projektekben torkollnak”. Az ezekből befolyó bevételeket pedig közvetlenül a helyi piacok, a helyi gazdaság fejlesztésére fordítaná.

Hangsúlyozta, helyi civilként a fenntartható vidékfejlesztést támogatja. A Balaton-felvidéken a természeti és környezeti értékek a leghangsúlyosabbak, ezekre kell építeni, azokat nem szabad tönkretenni – mondta.

Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. A választást április 12-én tartják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.