Az ORÖ még többet akart

További százmilliókért vettek volna ingatlanokat a szegényeknek szánt pénzekből.

Horváth Csaba László
2015. 03. 18. 4:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy impozáns gellérthegyi székházon kívül további hét vidéki ingatlan beszerzését is tervbe vette az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) – derül ki a szervezet részvételével zajló Híd a munka világába program megvalósíthatósági tanulmányából. Eszerint Hódmezővásárhelyen, Miskolcon, Veszprémben, Zalaegerszegen, Szolnokon, valamint Pécsett és Gödöllőn is vásároltak volna ingatlanokat a leghátrányosabb helyzetű emberek foglalkoztatására szánt pénzekből. Úgy tudjuk, utóbbi két településen az ORÖ nyélbe is ütötte már az üzletet. A tanulmány szerint az ingatlanokra csaknem 300 millió forintot szántak a 75 százalékban uniós forrásokból indult, közel ötmilliárd forintos program keretéből.

– A vásárlások azért érdekesek, mert a roma szervezetnek nem volt felhatalmazása az adásvételre – állítja Hadházy Ákos LMP-s politikus, akit tegnap hallgatott meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságának központi nyomozó főosztálya az ügyben tett feljelentése kapcsán. A képviselő szerint az ORÖ közgyűlésének jóvá kellett volna hagynia a vásárlásokat, ám csak arról született közgyűlési határozat, hogy a pályázat előkészítését meg lehet kezdeni. Ugyanakkor konkrét szerződésekről és összegekről szóló döntést nem hoztak.

Az Index számolt be korábban arról, hogy a 2013-ban, főként uniós forrásokból indult Híd a munka világába programban nem a célnak megfelelően, a leghátrányosabb helyzetűek érdekében használják fel a pénzt, s a program tele van gyanús költésekkel. Farkas Flórián, az ORÖ volt elnöke, aki jelenleg a program forrásait kezelő Foglalkoztatási Szövetkezet elnöke, a botrány kipattanása óta nem hajlandó nyilatkozni a pénzek felhasználásáról.

Az ügyben Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere személyesen rendelt el vizsgálatot. A tárca február 25-én közölte lapunkkal, hogy az ellenőrzés 5–15 napot vehet igénybe. Bár a határidő csaknem egy hete lejárt, a minisztérium azóta sem reagált érdemben kérdéseinkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.