Benyújthatta lemondását a kamara teljes elnöksége

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a végrehajtói kamara teljes elnöksége lemondott tegnap posztjáról.

Horváth Csaba László
2015. 03. 07. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint tegnap lemondott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöksége, miután Molnár Zoltán közigazgatási államtitkárral egyeztetettek a szervezet vezetői. A tárgyalást a köztestület budapesti székházában tartották zárt ajtók mögött. A megbeszélésen Szekér Judit, a kamara mellé kinevezett miniszteri biztos is részt vett, aki az egyeztetés előtt lapunknak azt mondta, választmányi ülést tartanak a kamarában, továbbá – mint fogalmazott – az elnökségnek lesz „bejelentenivalója”. Utóbbival a biztos arra utalhatott, amit az önálló bírósági végrehajtók közül többen tényként kezeltek a helyszínen, vagyis hogy az elnökség bejelenti lemondását. Ám ez délelőtt elmaradt, viszont forrásaink szerint néhány órával később az elnökség mégis azt jelezte, hogy távoznak a kamara éléről. Úgy tudjuk azonban, hogy a vezetők nem az Igazságügyi Minisztériumnak nyújtották be a lemondásukat, hanem az elnökségi tagok az elnöknek, utóbbi pedig az ügyvezetőnek jelezte távozását. Kerestük a minisztériumot az ügyben, ám a tárca egyelőre nem erősítette meg az értesüléseinket, ugyanakkor információink szerint tegnap már tényként kezelték az elnökség leköszönését.

Tegnap kiderült az is, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter Molnár Zoltán közigazgatási államtitkárt bízta meg a végrehajtói kamara átvilágításának irányításával, miután Patyi Gergely államtitkár lemondott posztjáról. Molnár Zoltán lapunknak azt mondta, a kormány szándéka változatlan, cél egy átlátható, hatékonyan működő végrehajtói rendszer kialakítása, ami az adósságbehajtások összes szereplőjének érdekét szolgálja. A testület átvilágításának feltáró szakasza egyébként már befejeződött, a vizsgálatról szóló jelentés a tárca szerint március közepére készül el.

A Mandiner ugyanakkor úgy tudja, hogy elkészült a jelentés, ebben egyebek között szerepel az a kétnapos luxuskörülmények közt tartott közgyűlés, amiről a Magyar Nemzet számolt be tavaly év végén. A végrehajtók 38 millió forintért tartottak közgyűlést és ünnepséget Sárváron, ahol malacsülttel, marhabélszínnel és saját címkézésű borral ünnepeltek a „technikai okok” miatt egyébként elmaradt konferenciájuk alkalmából.

A portál szerint a nem nyilvános minisztériumi jelentés azt is tartalmazza, hogy 2014-ben közel 40 millió forintot költöttek a végrehajtók az egyik kereskedelmi csatornán futó sorozatban való megjelenésre. Továbbá a külföldi kiküldetésekre a végrehajtókat családtagok is elkísérték, 2012-ben 12 külföldi útra utaztak el a hozzátartozók. A minisztérium nem kívánta kommentálni a portál értesüléseit. Molnár Zoltán lapunknak azt mondta, belső vizsgálatot rendelnek el a tárcánál, és ha bebizonyosodik, hogy a minisztérium jelentése került ki, akkor megteszik a szükséges intézkedéseket.

Az eseményekre reagált tegnap a Fidesz-frakció is. A párt közleményben közölte, azt várja a kormánytól, hogy az év végéig tegyen rendet a bírósági végrehajtók „visszaélésektől hangos világában”. Mint írták, új, tiszta, átlátható és tisztességes bírósági végrehajtói rendszerre van szükség. Kiemelték: vissza kell állítani az emberek igazságszolgáltatásba vetett bizalmát, hatékonyabbá és gyorsabbá kell tenni az eljárásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.