Eddig kétszázmillió forintot vitt el a madárinfluenza

Több mint 161 ezer kacsát öltek le a füzesgyarmati baromfitelepen kimutatott madárinfluenza-vírus miatt.

MD
2015. 03. 11. 20:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca közölte: az elmúlt napokban az állat-egészségügyi szolgálat szakemberei a 3 kilométer sugarú védőkörzetben, valamint a 10 kilométeres megfigyelési körzetben meglátogattak minden baromfitartó gazdaságot. Előbbiben öt nagy létszámú telepet, valamint 190 háztáji baromfitartó udvart találtak az állatorvosok, utóbbiban – amely Hajdú-Bihar megyei területeket is magába foglal – 4 nagy létszámú telep és 1922 háztáji udvar található. A madárinfluenza jeleit, emelkedett elhullási arányt sehol nem tapasztaltak a hatóság szakemberei.

Hozzátették: a füzesgyarmati fertőzött állomány és a kontaktgazdaságok felszámolása február 28-án befejeződött. A telepek takarításával és fertőtlenítésével március 4-én végeztek, az ettől számított 21. napon a védőkörzeti, a 30. napon a megfigyelési körzeti korlátozó intézkedéseket feloldja a hatóság.

A füzesgyarmati baromfitelepen február végén mutatták ki a madárinfluenza vírusát. Az egyedekben kimutatott H5N8 szerotípus kapcsán eddig még nem tapasztalták, hogy emberre is átterjedt volna.

A Földművelésügyi Minisztérium hangsúlyozza: a járvány terjedésének megakadályozásában különös jelentősége van a megelőzésnek, az állattartók felelősségének, ezért javasolják valamennyi járványvédelmi intézkedés szigorú betartását, az állatok és a vadmadarak kapcsolatának megakadályozását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.