Elmélyülő vita a Sorsok Házáról

Megszűnt a Sorsok Házáról szóló kommunikáció Lázár Jánossal, mióta maga mellé vette főtanácsadónak Zoltai Gusztávot – mondta Schmidt Mária.

2015. 03. 04. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schmidt Mária azt mondta: miközben Lázár János személyes döntése volt a program elindítása, a szóbeli megállapodások ellenére nem kötötte meg a szükséges szerződéseket a megvalósítással megbízott közalapítvánnyal, és az anyagi forrásokat sem utalta át a Miniszterelnökség.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap kijelentette: a Sorsok Háza körül kialakult vita nem két ember véleménykülönbségéről szól, hanem egy nagyon fontos ügyről. – Egyetlen olyan szempont van, amelyből semmilyen körülmények között nem tudok és nem fogok engedni: Magyarországon holokausztmúzeumot, holokauszt-emlékhelyet a magyarországi zsidóság képviselői, a magyarországi zsidóság támogatása nélkül nem lehet létrehozni – jelentette ki Lázár. A miniszter hangsúlyozta: a múzeum kialakításához és az emlékhely létrehozásához meg kell tudni nyernie a szervezőknek, a tervezőknek, a történészeknek és a kormánynak is a magyarországi zsidóság támogatását. – Ha a magyarországi zsidóság, a holokauszttúlélők nem támogatják, akkor nem épül meg a Sorsok Háza – mondta a politikus.

Ismeretes, a közalapítvány hétfőn közleményt adott ki, amelyben azzal vádolta Lázár Jánost, hogy szándékosan akadályozza az emlékhely megnyitását. A közalapítvány azt is kifogásolta, hogy a Miniszterelnökség a Sorsok Házáról 2013 őszén készített belső munkaanyagot végleges koncepciónak beállítva hozta nyilvánosságra. A Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára hétfőn azt mondta: a Miniszterelnökség nem akadályozza a Sorsok Háza megnyitását, sőt „kifejezetten abban vagyunk érdekeltek, hogy minél előbb megnyithassa a kapuit az intézmény”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.