Elutasítják a politizálást

Az ELTE, a BME, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem nem engedné be a pártpolitikát az intézményekbe.

Munkatársunktól
2015. 03. 23. 4:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pártpolitikát távol kívánja tartani magától az egyetem. Így reagált lapunk megkeresésére az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora a Fidelitas frissen megválasztott elnökének javaslatára, miszerint bevinnék a pártpolitikát az felsőoktatási intézményekbe. Böröcz László a Magyar Hírlapnak adott interjújában beszélt arról, hogy a fiatalok érdeklődését csak úgy lehet felkelteni a közélet iránt, ha azzal az iskolában is találkoznak.

Mezey Barna, az ELTE vezetője szerint a hallgatók közéleti érdeklődését igyekeznek kielégíteni, így több lehetőség is a diákok rendelkezésére áll az egyetem falain belül. Egyebek mellett politológiát, jogi előadásokat hallgathatnak, és közéleti kurzusokon is részt vehetnek. A rektor ugyanakkor közölte, nem támogatja az ifjúsági vezető felvetését. Az egyetem vezetőségének hosszú távú tapasztalata, hogy a pártpolitikát ki kell zárni az iskolából.

Hasonló véleményen van a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora is, aki semmiképp nem támogatná a Fidelitas ötletét. Péceli Gábor szerint nem lenne támogatottsága a kezdeményezésnek, továbbá úgy látja, hogy hallgatói érdeklődés sincs az iskolai politizálásra.

Szintén nem ért egyet az elképzeléssel a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora. Faragó Sándor szerint az egyetemnek két alapvető funkciója van: az oktatás és a kutatás. Főként előbbi érinti a hallgatókat, akiknek a tanulással kell foglalkozniuk. A rektor úgy látja, amelyik diákot érdekli a közélet, az a szabadidejében az iskolán kívül is megtalálja a politikát. Mint mondta, szerinte Böröcz László kezdeményezése elhibázott, bár bizonyosan jó szándékú. Hozzátette: az iskolai politizálás tragédiához vezetne, nem véletlenül tiltott.

A Fidelitas új elnöke úgy nyilatkozott, hogy a fiatalok jelentős része nem foglalkozik a közélettel, ezen szeretnének változtatni. Mint mondta, jelenleg a felsőoktatási intézmények tiltják a falaikon belüli pártpolitizálást, ezt fel kell oldani, ahogy ez egy normálisan működő demokráciában elvárható. Ezért – tette hozzá – hamarosan egyeztetést kezdeményeznek a pártok ifjúsági szervezeteivel, és ha szükséges, törvénymódosítást szeretnének elérni az ügyben.

A szocialisták ifjúsági szervezete, a Societas nyitott a párbeszédre, bár közleményükben megjegyezték: sokkal súlyosabb gond, hogy tíz középiskolásból kilenc ma úgy gondolja, hogy külföldön fog munkát vállalni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.