Fidesz: százmilliók hiányoznak Szelényiék vagyonnyilatkozataiból

A férj, Karvalits Ferenc jegybanki alelnökségének ideje alatt 324 millió forinttal lett gazdagabb.

MNO
2015. 03. 12. 15:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balla György, a Fidesz parlamenti képviselője csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a Gyurcsány-Bajnai-korszak volt minden idők legkorruptabbika, és e korrupció elérte a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) is Simor András elnöksége és Karvalits Ferenc alelnöksége idején. „Abban a korszakban, amikor a brókerbotrányok működhettek, senki nem ellenőrizte, senki nem vizsgálta őket” – fogalmazott.

A politikus kifejtette: a pénzügyi válság idején, amikor bajba kerültek a devizahitelesek, Karvalits Ferenc, aki „Bajnai Gordon bizalmasa volt már a Wallisnál is”, az évi mintegy 20 millió forintos fizetése mellé bónuszokat is kapott, 2007-ben 34 millió, 2008-ban 49 millió, 2009-ben 51 millió, 2010-ben pedig 36 millió forintot.

Karvalits Ferenc jegybanki alelnökségének ideje alatt 324 millió forinttal lett gazdagabb – közölte Balla György, hozzátéve, hogy eközben az MNB nem tett semmit a devizahitelesekért.

Ehhez képest „a Bajnai-párthoz” tartozó képviselő, Szelényi Zsuzsanna, Karvalits Ferenc felesége folyamatosan a jelenlegi nemzeti bankot bírálja, amely egyébként leleplezte a „szocialista brókerbotrányt”, és véget vetett az évtizedes korrupciónak – fogalmazott.

A fideszes képviselő azt is mondta, hogy a pár vagyonnyilatkozataiban ennek a 324 millió forintnak nincs nyoma.

Szavai szerint ez azt jelenti, hogy „vagy nagyon nagy lábon éltek, vagy ez a pénz valahova került”. „Hol van ez a pénz?” – tette fel a kérdést Szelényi Zsuzsannának.

Balla Györgyöt a tájékoztatón reagáltatták arra, hogy az Európai Bizottság mélyreható vizsgálatot indított a reklámadó ügyében. Erre azt mondta: a Fideszt nem lepte meg a hír, várják, hogy a Miniszterelnökség javaslatot tegyen az ügyben.

Karvalits Ferenc jövedelme ügyében a Pestisrácok.hu jelentett meg cikket csütörtökön az Országgyűlés honlapján elérhető és az MNB-től kikért adatokra hivatkozva. Írásuk szerint Karvalits 2007 és 2010 között az évi 14–22 millió forintos alapbére mellé 34–51 millió forintos bónuszt vehetett fel, „miközben az ünnepnapokat, a szabadságot, valamint a sportrendezvény idejére járó bért is kifizettette magának”.

Karvalits Ferenc közölte, hogy a vezetők javadalmazásáról a jegybanki törvény rendelkezik, ez alapján az elnöki fizetés 80 százaléka illette meg mandátuma idején, jutalmat pedig nem kapott.

Hangsúlyozta, hogy jutalmat nem kapott, és vagyoni helyzetéről, éves jövedelméről az Országgyűlés illetékes bizottsága előtt a törvényben rögzített rendszerességgel beszámolt. Az MNB gazdálkodását mandátuma alatt az Állami Számvevőszék és a jegybank felügyelőbizottsága rendszeresen ellenőrizte, és a szabályozástól eltérést nem állapítottak meg – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.