Fizet volt képviselőinek az MSZP

A visszafoglalkoztatott egykori honatyák egyike a parlamenttől a tavalyi választásokkor búcsúzó Steiner Pál.

2015. 03. 02. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy másik egykori szocialista képviselővel, Pál Bélával négy szerződést is kötöttek. Pál 2010-ig volt képviselő, és – a dokumentumok szerint – turizmussal és területfejlesztéssel kapcsolatban ad tanácsokat a szocialisták frakciójának, külön szerződés alapján az e-útdíj turizmusra gyakorolt hatásáról, illetve a turizmusból származó bevételek alakulásáról is beszámol.

A négy szerződés összege együttesen bruttó egymillió forint. Több tíz milliós összegekre kötött szerződést az MSZP képviselőcsoportja a Sapienza Oktatási Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-vel, amelynek ügyvezetője Lamperth Mónika volt önkormányzati és területfejlesztési miniszter sport-szakállamtitkára, Török Ottó. Tavaly májusban és szeptemberben – a szerződés szerint – két-két hónapon keresztül „alaptevékenység ellátáshoz szükséges tanácsadói tevékenységet” végzett összesen csaknem bruttó 34 millió forintért. Idén januárban – a tájékoztatás szerint – újabb megállapodást kötött a céggel az MSZP frakciója, az év első felében több mint 30 millió forintra szerződtek.

Ehhez hasonló nagyságrendű összegről szóló szerződést csak a Kapcsolat.hu Nonprofit Kft.-vel kötöttek, amely az MSZP pártalapítványa, a Táncsics Alapítvány tulajdonában lévő Kapcsolat.hu internetes oldalt is működteti. A céggel idén év elején kötöttek szerződést 26,67 millió forint értékben. A dokumentum szerint a társaság egész évben ad tanácsokat az adatvédelmi törvénnyel, az informatikai biztonsággal, illetve informatikai rendszer tervezésével, szervezésével, programozásával és üzemeltetésével kapcsolatban.

A szocialista frakció szerződései között szerepelnek olyanok is, amelyeket a Rosta Művészeti Szolgáltató Bt.-vel kötött. A cég vezető tisztségviselője Mészáros Tamás, a 168 Óra főmunkatársa, illetve a bt. beltagja 2013 nyarától lánya, Mészáros Antónia, az ATV egyik műsorvezetője is. Mészáros Antónia egyébként 2013 tavaszán vette át az MSZP-hez köthető Szabad Sajtó Alapítvány díját. A céggel tavaly szeptemberben 1,5 millió forint értékben kötöttek szerződést a szocialisták kommunikációs tanácsadásra, míg idén januárban ugyanilyen tárggyal már több mint 4,5 millió forintról szól a megállapodás.

A Lakner Zoltán politológus által vezetett Politbüró Tanácsadó és Szolgáltató Bt.-vel az MSZP frakciója ebben a ciklusban már négy szerződést is kötött, összesen több mint kilencmillió forint értékben aktuálpolitikai és szociálpolitikai tanácsadásra, elemzés készítésére, személyes konzultációra. Lakner máshogy is kötődik a párthoz, Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője korábban azt mondta, hogy Lakner fogja vezetni a szocialisták által létrehozandó társadalmi párbeszéd projektintézetet.

A Republikon Kutató és Tanácsadó Kft.-vel is kötött két szerződést tavaly a szocialisták frakciója, egyrészt az önkormányzati választásokról készült elemzésre, másrészt pedig a „megbízó által meghatározott témákban” szakértői tanácsadásra és elemző, felkészítő anyag készítésére. A szerződések értéke meghaladja a hatmillió forintot. A Republikon Intézet ismert arcai egyébként az egykori SZDSZ-es Horn Gábor, illetve Czeglédi Zoltán politológus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.