Gőgös: A Jobbik korlátozná a döntési szabadságot

Az MSZP elnökhelyettese szerint a Jobbik már 2010-ben benyújtott egy törvénymódosítást a vasárnapi zárva tartásról.

KSZ
2015. 03. 28. 15:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy a Jobbik 2010 november 24-én A szabad vasárnap biztosításához szükséges egyes törvénymódosításokról címmel már benyújtott egy törvényalkotási javaslatot az Országgyűlésben a vasárnapi zárva tartásról.

Hozzátette: a Baráth Zsolt, Bertha Szilvia, Sneider Tamás, Vágó Sebestyén és Z. Kárpát Dániel által jegyzett javaslat szigorúbb volt, mint amit a Fidesz bevezetett. Ugyanis míg a Fidesz adott lehetőséget kisebb kereskedőknek, hogy nyitva lehessenek, a jobbikos előterjesztés a Fidesznél is erősebben csonkította volna „az emberek döntési szabadságát”.

A Jobbik Gőgös Zoltán elmondása szerint úgy módosította volna a kereskedelmi törvényt, hogy „a kereskedő köteles munkaszüneti napokon, valamint vasárnap egész nap, illetve december 24-én 14 óra után az üzleteket zárva tartani”.

Az MSZP elnökhelyettese tapasztalatokra hivatkozva azt mondta, az első bezárt napon a kiskereskedők panaszkodtak leginkább, hogy nagyságrendekkel csökkent a forgalmuk, ugyanis mindenki úgy tervezi a bevásárlását most már, hogy hétvége előtt a nagy áruházakban veszi meg, amit kell.

Az emberek most vasárnap – mivel húsvét előtt az áruházak nagy része nyitva lesz – azt fogják bemutatni, „hogy aki nem tud a hét hat napjából a bevásárlással foglalkozni, az vasárnap akarja megtenni, és ebben nem akadályozhatja meg őket senki” – fogalmazott.

Az áfacsökkentés lehetőségének a kormány által bejelentett vizsgálatáról megjegyezte: az MSZP hétfőn nyolcadszor is be fogja nyújtani erre vonatkozó törvényjavaslatát, amely a „teljes agrár- és élelmiszeripari szakma támogatását élvezi”, és minden, az emberek napi fogyasztásába tartozó alapvető élelmiszerre kiterjed.

Javaslatuk Gőgös Zoltán elmondása szerint nagyjából százmilliárdos költségvetési lyukat ütne, de a fogyasztás növekedéséből visszatérülne.

Gőgös Zoltán a Quaestor-ügyre kitérve úgy fogalmazott: a Fidesz által benyújtott javaslatok keddi tárgyalásának „az égvilágon semmi értelme”, csupán „megszavazhatnak egy olyan törvényt, hogy visszamenőlegesen elveszik az ilyen gengszterektől a vagyont, amikor már nincs nekik”.

A Quaestor-ügyhöz kapcsolódva Pad Ferenc, a szocialisták időközi választáson induló képviselőjelöltje elmondta, nem csökkent a jelentkező károsultak száma, már több ezer ember kereste meg az MSZP-t, a feljelentő ívek kitöltésében kérve segítségüket. Azt ígérte, a hozzájuk forduló embereknek továbbra is tanácsot adnak, és ragaszkodnak hozzá, hogy a kisbefektetők a pénzükhöz hozzájussanak.

A sajtótájékoztatón az M1 riporterének kérdésére Gőgös Zoltán egy március 13-ai Facebook-bejegyzéséről – amelyben azt írta: „A Jobbikos gyilkosok már a spejzban vannak” – úgy fogalmazott: „Hitlert annak idején demokratikus választáson választották meg Németország vezetőjének, majd utána lett húszmillió áldozat. Magyarországról nem kellene ilyen mozgalmat elindítani”.

Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. A választást április 12-én tartják meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.