Gyurcsány persona non grata az oroszok szemében?

A volt kormányfő neve is szerepelhet az Index szerint az oroszok új beutazási tilalmi listáján.

MD
2015. 03. 21. 13:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orosz sajtóértesülések szerint Moszkva megtiltaná több mint 200 amerikai és európai uniós politikus, állami tisztviselő és közéleti személyiség Oroszországba való beutazását, köztük magyarokét is. A beutazást tiltó listák létezéséről az Izvesztyija című orosz napilap számolt be elsőként. A hatalomhoz közeli újságnak egy külügyminisztériumhoz közeli, név nélkül nyilatkozó forrás szivárogtatta ki a listákról szóló információkat.

Az Izvesztyija forrása szerint a listán 15 magyar állampolgár szerepel. Politikusok, tisztviselők, közéleti személyiségek, akik „nyíltan kifejtik oroszellenes nézeteiket, köztük egy volt magyar kormányfő is” – írta a lap.

Az Index szerint csakis Gyurcsány Ferenc lehet az a volt miniszterelnök, aki persona non grata az oroszok szemében. A portál összeszedte azokat a sajtómegjelenéseket, amelyekből látszik, hogy Moszkva miként tekint a politikusra. Továbbá felidézte a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének korábban, Vlagyimir Putyin látogatása kapcsán elhangzott szavait. Akkor Gyurcsány úgy fogalmazott, kellő határozottsággal, de udvariasan közölni kell az orosz államfővel, hogy „befejeződött az a történelmi időszak, amikor Magyarország gázellátása szinte kizárólag a Gazprommal kötött megállapodáson múlott”.

Az Index megkereste a baloldali politikust, aki közölte, orosz részről semmiféle hivatalos vagy informális tájékoztatást nem kapott. Azt mondta, vízumkérelem révén fogja kideríteni, hogy az ő neve szerepel-e a listán, amiről egyébként még azt is el tudja képzelni – egy oroszszakértővel folytatott beszélgetése alapján –, hogy nem valós. Elismerte ugyanakkor, hogy kritikus a jelenlegi moszkvai kormányzattal szemben. Mindenesetre úgy tűnik, esetleges kitiltásának híre nem rázta meg Gyurcsányt, mondván, nem megy olyan vendégségbe, ahol nem látják szívesen, de azt sajnálja, hogy nem tud eljutni Szentpétervárba, szívesen turistáskodott volna.

Az Egyesült Államokban több mint 60 politikust, állami, kormányzati tisztségviselőt érint a beutazási tilalom. E személyek között van Caroline Atkinson, Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettese és még két elnöki tanácsadó. John McCain republikánus szenátor és Robert Menendez, a szenátus külügyi bizottságának demokrata párti elnöke szintén szerepel a névsorban.

Az Európában és más kontinensen lévő országokban egyenként 10-20 fő között van az érintettek száma. Kanadából például 13 vezető kormányzati és parlamenti politikus, illetve állami tisztségviselő került a tiltólistára. A listák nagy része nem nyilvános, de azt bármelyik nagykövetségen meg lehet tudni, hogy valamely ország állampolgára szerepel-e azokon.

Az orosz külügyminisztériumban elhárították, hogy megnevezzék a kitiltottakat, de nem zárták ki, hogy a tiltólisták tovább bővülhetnek, amennyiben újabb büntetőintézkedések lépnek hatályba orosz állampolgárokkal szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.