Három ellenzéki párttal egyeztetnek a katonai szerepvállalásról

Az LMP, a Jobbik és a Magyar Liberális Párt képviselteti magát a tárgyalásokon.

RZ
2015. 03. 09. 19:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter korábban jelezte: Orbán Viktor miniszterelnök őt bízta meg azzal a feladattal, hogy koordinálja az Iszlám Állammal szembeni magyar szerepvállalással kapcsolatos lépéseket. Ennek nyomán hétfőre munkacsoportot hívott össze, amelyben a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Belügyminisztérium, a Terrorelhárítási Hivatal és az Információs Hivatal képviselői vesznek részt. Keddre pedig nemcsak a frakcióval rendelkező, hanem valamennyi, az Országgyűlésben jelen lévő pártot összehívta, hogy vitassák meg: az Egyesült Államok kérésének megfelelően tudják-e, akarják-e növelni az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióban való magyar katonai részvételt.

Az ellenzéki pártok – nyilatkozataik alapján – nem egységesen ítélik meg Magyarország szerepvállalását az Iszlám Állam elleni nyugati koalícióban, a DK, az Együtt és a Magyar Liberális Párt támogatja, a Jobbik és az LMP viszont elutasítja azt. Az MSZP – más pártokhoz hasonlóan – a parlament illetékes bizottságai előtt tárgyalná az ügyet. Az MTI-nek hétfőn nyilatkozó ellenzéki pártok közül a DK, a PM és az Együtt – az erről közleményt kiadó MSZP-vel egyezően – azt közölte: nem vesznek részt az egyeztetésen. A Jobbik, az LMP és a Liberálisok viszont jelezték: pártjuk képviselteti magát a keddi tanácskozáson.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium hétfőn közölte: Szijjártó Péter jövő kedden 11 órakor az Országgyűlés külügyi bizottságával, jövő szerdán 10 órakor pedig a honvédelmi bizottsággal konzultál a témáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.