Hende: Przemysl története a hazaszeretet példája

A honvédelmi miniszter kiemelte: az erődöt védő magyar katonák „a végsőkig kitartottak Magyarország kapujában”.

MA
2015. 03. 22. 17:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter a Przemysl erődben 100 éve hősi halált halt és hadifogságba esett katonák emlékére rendezett megemlékezésen felidézte: az első világháborúban a teljesen körülzárt erődök közül Przemysl volt az egyetlen, melyet ostrommal nem, csak kiéheztetéssel tudtak elfoglalni.

Hende Csaba a II. kerületi Gyóni Géza téren található Przemysl-emlékműnél azt mondta: a przemysli erődöt védő magyar katonák többsége önkéntesként ment a háborúba, a hazáért vállalta a szenvedést és a halált is. A monarchiabeli erődöt védő magyar katonák fontos orosz erőket kötöttek le és komoly veszteséget okoztak az ellenségnek, „a végsőkig kitartottak Magyarország kapujában” – tette hozzá.

Hende Csaba úgy fogalmazott: szükségünk van az emlékezésre, hogy lássuk a példát, amelyet követnünk kell.

„Küzdtek oroszlánként Magyarország várkapujában. Légyen a példa örök” – idézte Hende Csaba az emlékművön is olvasható sorokat. A honvédelmi miniszter azt mondta: a legenda szerint ezt száz évvel ezelőtt az erődbe bevonuló orosz tábornok mondta, megemlékezve az erőd védőinek hősiességéről.

Hende Csaba kitért arra is, hogy sokak számára az erőd 1915. március 22-i átadását követően sem ért véget a szenvedés, több tízezer magyar katona került Szibériába, orosz hadifogságba.

A megemlékezés a lengyel, majd a magyar himnusszal kezdődött, majd ezt követően Magyarország és Lengyelország képviseletében is koszorúkat helyeztek el a Sződy Szilárd alkotta emlékműnél, amelyen egy oroszlán mellső lábánál ágyúcső és zászló fekszik.

A San folyó mentén épült Przemysl városát a Monarchia legnagyobb, mintegy 50 kilométer hosszúságú erődrendszere vette körül kör alakban.

A 11. orosz hadsereg 1914. november 2-án körülzárta a przemysli erődrendszert, hogy kiéheztesse a védőket. A körülzárás idején a védőőrség (amelynek magját a szegedi 23. honvéd gyaloghadosztály csapatai képezték) több nagy kitörést hajtott végre. Az utolsó kitörési kísérlet kudarca után, 1915. március 21-én döntöttek Przemysl átadásáról. A védők az erődöket, a San hídjait, a tüzérségi lövegeket felrobbantották, a lőszert kilőtték, a hadianyagot megsemmisítették, majd Ferenc József engedélyével március 22-én reggel kitűzték a várra a harc beszüntetését jelző fehér zászlót. Przemyslben 120 ezer osztrák–magyar katona került orosz hadifogságba.

Przemysl védőinek emlékművét az ostromot túlélő bajtársak állíttatták 1932-ben. A szobor alkotója, Sződy Szilárd szobrászművész 1914 augusztusában a magyar királyi 29. honvéd gyalogezredhez vonult be és részt vett az erőd hősies védelmében. A vár feladásakor orosz hadifogságba esett, és csak 1918 júliusában tért haza Szibériából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.