Így építik ki a fideszes médiabirodalmat

Habony Árpád és Győri Tibor vezetésével épül ki az új, Fideszhez közeli médiabirodalom – írja a Heti Válasz.

MNO
2015. 03. 26. 8:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap értesülései szerint az új média központi cégét Habony Árpád kormányfői tanácsadó, valamint a Miniszterelnökség államtitkári karából tavaly kikerülő Győri Tibor vezeti majd. Mint írják, Habony ezzel hivatalosan is kilép a piacra, titkos stratégából médiabefektetővé válik, míg Győri korábban részt vett a Napi Magyarország létrehozásában és segítette a Magyar Nemzettel való összeolvadását.

Az új médiabirodalomhoz tartozik majd egy Via.hu nevű közéleti véleményportál – amely elméletileg a Jobbikhoz pártolt, kiábrándult fideszes szavazók megnyerésére is alkalmas lehet – egy, a megszűnt Helyi Témához hasonló, ingyenes hetilap, egy üzleti hírportál a Napi Gazdaság alapjain, illetve talán egy rádió is.

A Heti Válasz úgy tudja, hogy a Napi Gazdaságot Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet volt főszerkesztője veheti át, aki egy politikával, gazdasággal és sporttal foglalkozó lapot alakítana ki. Míg Habonyék az interneten tájékozódókat akarják elérni, addig Liszkayék feladata állítólag a hagyományos hírfogyasztók megnyerését tűzi ki célul.

Az egész történetben a Heti Válasz szerint a kulcsszerepet a Via.hu viheti, az emögött álló cég vezetője, Csúri Ákos azonban nem kommentálta a lap értesüléseit. Információik szerint szerepel ugyanakkor, hogy a Via.hu szerkesztői között feltűnhet majd a 2009–2010-ben működött konzervatív hetilap, a Nagyítás szerzői köréből ismert Száraz Miklós György és Brém-Nagy Ferenc, valamint az ex-Magyar Nemzetes Torkos Matild. A HV szerint akár Bayer Zsolt is feltűnhet külső szerzőként.

Ráadásul Habony barátja, Andy Vajna filmügyi kormánybiztos akár befolyást szerezhet a TV2-ben.

Mint a lapból kiderül, a köztelevízió M1-es csatornájával szemben kormányzati oldalon nincs nézettségi elvárás – az esti fél nyolcas híradójuk 200 ezer követőjéhez képest az RTL Klub és a TV2 hírműsorát négyszer-hatszor annyian nézik – itt inkább az a cél, hogy a kormány üzenetei „akadály- és zökkenőmentesen” jussanak el a fogyasztókhoz.

Szerdán a Hvg.hu is hasonló értesülésekről írt, illetve arról, hogy bő egy hétre van attól a Századvég (a Napi Gazdaság tulajdonosa), hogy bejelentést tegyen az új jobboldali médiacsoportról. A portálnak a Fideszből két vezető politikus is megerősítette, hogy az új közéleti lap kialakítását a párt központja is kiemelten kezeli. Egy magas rangú fideszes forrás a Hvg.hu-nak arról is beszélt, hogy a kormánynál állítólag szeretnének egy, a pártot támogató értelmiségieknek szánt hetilapot is, és erre ideális volna a Heti Válasz, más források viszont cáfolták a lap eladását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.