Ismét itthon a menedéket kérő család

Pusuma Lajos, élettársa és kiskorú lányuk tavaly decemberben döntöttek úgy, hogy önként távoznak Kanadából.

Győr Ágnes
2015. 03. 20. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pusuma Lajos, élettársa és kiskorú lányuk tavaly decemberben döntöttek úgy, hogy önként távoznak az országból. A család 2009-ben hagyta el Magyarországot, állításuk szerint azért, mert Pusuma Lajos Mohácsi Viktória volt liberális európai parlamenti képviselő segítője volt, aki közismert roma jogvédői szerepével kivívta a szélsőséges csoportok haragját.

Beszámolójuk szerint 2009-ben egy napon, amikor hazaérkezett Pusuma Lajos, egy fekete autó állt meg otthona előtt, kiszállt belőle négy, Árpád-sávos zászlóba burkolózott férfi, akik megverték. Menedékkérelmüket 2011-ben elutasították. A bíróság döntésében egyebek között az szerepelt, hogy Pusuma története nem hihető. A bíró arra is rámutatott, mivel a család nem tett feljelentést a rendőrségen, az sem nyert bizonyítást, hogy a magyar hatóságok ne tudnák őket hasonló támadásoktól megvédeni.

A kitoloncolás elől a család egy torontói templom alagsorába menekült, majd később több – feltehetően szintén magyar – családdal együtt panaszt tett azon ügyvéd ellen a kanadai ügyvédi kamaránál, aki menedékkérelmüket intézte. Állításuk szerint ugyanis Viktor Hohots nem látta el megfelelően a jogi képviseletüket, s mulasztásai miatt bukott meg a kérelmük. Az ügyvéd – aki évekkel korábban Budapesten, a CEU-n tanult, az elmúlt években több száz Magyarországról érkezett menedékkérőt képviselt – március elején a kamara előtt beismerte, hogy hanyagul látta el a feladatkörét. Május 11-én dől el, milyen büntetéssel sújtják ezért. Felfüggeszthetik, de az sincs kizárva, hogy visszavonják a praktizálási engedélyét – jelentette a Thestar.com internetes oldal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.