Jöhet az útdíj-kompenzáció

Áprilistól kérelmezhetik az útdíjfizetési kompenzációt a nagycsaládosok és a mozgásukban korlátozottak, ha a kormány elfogadja az erről szóló rendelettervezetet.

Horváth Csaba László
2015. 03. 06. 5:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március végén kerülhet a kormány elé az az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által megfogalmazott rendelettervezet, amely a nagycsaládosoknak és a mozgásukban korlátozottaknak nyújtana útdíj-kompenzációt. Ha a rendeletet elfogadják, áprilistól kérelmezhetik az érintettek az útdíjkedvezményt a járási hivatalokban, illetve a kormányablakoknál. A dokumentum alapján az érintettek a jogosultságuk igazolásával postai úton vagy személyesen is kérhetik a matricák után adott kompenzációt, amelyet negyvenöt napon belül – kérésüknek megfelelően postai úton vagy banki átutalással – folyósítanak az ügyfeleknek.

A kompenzációt a nagycsaládosok és a mozgásukban korlátozottak azért kaphatják, mert az év elején életbe lépett útdíjrendelet hátrányosan érinti őket. Ugyanis a nagyobb családok által használt, akár kilenc ember szállítására is alkalmas gépkocsikat egy matricakategóriával feljebb (D2-esbe) sorolták, így nekik a megyei matrica öt- helyett tízezer forintba kerül, a heti- és havijegy ára pedig szintén a kétszeresére emelkedett.

Az új kategória ellen a nagycsaládosok és a mozgássérültek szervezetei is tiltakoztak, ezután Fónagy János államtitkár január végén közölte, hogy utólagos kompenzációt kapnak majd a négy- vagy többgyermekes nagycsaládok, valamint a mozgásukban korlátozottak. Az Emmi rendelettervezetét március 4-ig lehetett véleményezni, ez kitér arra is, hogy a kompenzációt január elsejéig visszamenőleg lehet majd kérni. A hatásvizsgálat szerint a mozgáskorlátozottak, illetve mozgáskorlátozott személyeket szállítók közül ötszáz, a magánszemélyek, a nagycsaládosok – négy vagy több gyermek után családi pótlékra jogosultak – körében pedig körülbelül hétezer-ötszáz fő juthat kedvezményhez. A költségvetésből százmillió forintot vonhat el az intézkedés.

Ismeretes, az év elején a nagy társadalmi elégedetlenséget kiváltó útdíjrendelet több tekintetben módosult. Egyebek mellett kikerült a fizetős szakaszok közül a Liszt Ferenc repülőtérre vezető út, több nagyvárost elkerülő szakasz, valamint a déli Duna-hidak is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.