Katonai szerepvállalás: április közepén dönteni kell

Május közepén, végén indulhat száz magyar katona Észak-Irak kurdisztáni régiójába.

TK
2015. 03. 10. 8:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint mondta, így május közepén, végén indulhat az a száz magyar katona Észak-Irak kurdisztáni régiójába, akik őrző-védő feladatokat látnak el; egy további, ötvenfős egység idehaza készenlétben áll. Jelezte: a honvédség vezetői e hónap második felében utaznak szemlére a magyar katonák lehetséges bevetésének helyszíneire.

A miniszter hangsúlyozta, a nyugati értékközösséget, amelyhez Magyarország is tartozik, „brutális támadás érte az Iszlám Állam részéről”. Szijjártó Péter szerint a párizsi és a koppenhágai terrortámadások után senkinek nem lehet kétsége afelől, hogy „ez egy valós fenyegetés Európa és a nyugati értékközösség számára, ezért azt gondoljuk, hogy Magyarországnak kötelessége részt venni abban a harcban, amely az értékrendünket megtámadó terrorszervezet ellen zajlik”.

A közelmúltban meghirdetett déli nyitás politikájáról az M1 Ma reggel című műsorában Szijjártó Péter azt mondta: annak eredményeként magas hozzáadott értékű magyar termékek, szolgáltatások juthatnak piacra.

Közlése szerint Afrikában élelmiszer-ipari termékek mellett vízgazdálkodási, városüzemeltetési, mérnöki, információtechnológiai szolgáltatásokra van kereslet; ezekhez társulhat Latin-Amerikában a helyi cégek befektetési szándékainak feltárása és Magyarországra vonzása. Argentína, Brazília és Mexikó nagyvállalatai lehetőséget keresnek európai gyártókapacitások kiépítésére, ezek számára világossá kell tenni, hogy ehhez „Magyarország a legjobb döntés” – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.