Kerry asztalhoz kényszerítené Aszadot

Ezért akár nyomást is gyakorolnának a szír elnökre.

VZ
2015. 03. 15. 20:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CBS Newsnak az egyiptomi Sarm es-Sejkben nyilatkozva az amerikai diplomácia vezetője azt mondta, az Egyesült Államok sürgeti Aszadot, hogy komolyan tárgyaljon a politikai átmenetről a négy éve tartó polgárháború beszüntetése céljából.

„Tárgyalnunk kell. Sürgetjük, hogy jöjjön, tárgyaljon. Ennek érdekében arra is szükség lehet, hogy különböző módokon nagyobb nyomást gyakoroljunk rá ” – hangoztatta Kerry. Nem fejtette ki bővebben, milyen nagyobb nyomásra gondol, s eddig a szíriai állami média sem reagált szavaira.

A külügyminiszter szerint az Egyesült Államok és más – általa meg nem nevezett – országok keresik a módját, hogy újraélesszék a diplomáciai folyamatot a szíriai konfliktus felszámolásáért. Kerry fontosnak nevezte a tárgyalásokat, „mert mindenki egyetért abban, hogy nincs katonai megoldás, csak politikai megoldás van. De ahhoz, hogy rávegyük az Aszad-rezsimet a tárgyalásra, világossá kell tennünk, hogy mindenki eltökélten törekszik erre a politikai megoldásra.”

John Kerry azelőtt beszélt a CBS Newsnak, hogy Egyiptomból a svájci Lausanne-ba indult volna, ahol folytatja tárgyalásait Irán képviselőivel a perzsa állam atomprogramjáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.