Kommunikáció állami felügyelettel?

Tizenöt százalékkal csökkentené a főiskolai, egyetemi képzések számát a kormány.

Bákonyi Ádám
2015. 03. 12. 5:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felkeresték a dékánokat a felsőoktatásért felelős államtitkárság munkatársai, áttekintették a szakkínálatot, és számos szak megszüntetését tűzték ki célul 2016 szeptemberére. A múlt héten közzétett „Fokozatváltás a felsőoktatásban” stratégia legújabb verziójában a képzések számának 15 százalékos csökkentése szerepel – írta egyetemi forrásokra hivatkozva az Eduline.hu. Ők arról tájékoztatták a portált, hogy több szak esetében az államilag támogatott helyek megszüntetéséről volt szó, az évek óta az egyik legnépszerűbbnek számító kommunikáció szakról azonban egybehangzóan azt nyilatkozták: a teljes megszüntetés a cél, tehát már önköltséges módon sem lehet majd ilyen alapképzésre jelentkezni. Mindezt a túltermeléssel magyarázták. Az egyik egyetemi vezető azonban úgy tudja, a kormány tervei szerint kizárólag a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen indítanák el a képzést. Azt egyelőre nem lehet tudni, hány és mely szakokat érinti az átszervezés vagy a megszüntetés. Az Eduline-nak az egyik egyetemi vezető kiemelte, bár érvek és ellenérvek ütköztetése folyt a megbeszélésen, mindenkinek olyan érzése volt, mintha az államtitkárság már eldöntött tényként kezelné a megszüntetéseket. – A vád helyett már az ítéletet olvasták fel véletlenül – érzékeltette a helyzetet a portál forrása.

– Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Rektori Konferencia illetékes szakbizottságaival folytat egyeztetéseket a felsőoktatási szakok racionalizálásáról. A megbeszéléseken nem kerültek szóba intézményi meghirdetési kérdések, vagyis sem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, sem egyetlen más intézmény neve nem hangzott el – reagált a felsőoktatásért felelős államtitkárság. Közleményük szerint az egyes szakokon igénybe vehető ösztöndíjas helyek száma pedig semmiféle összefüggésben nincs a képzési szerkezet átalakítását célzó egyeztetésekkel, így minden ezzel kapcsolatos híresztelés pusztán hangulatkeltés.

– A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán (BKF) a kommunikációs képzés biztosan nem szűnik meg – jelentette ki lapunknak Vass László. A BKF rektora hozzátette, ha a későbbiekben más okokból mégis megszűnne a szak, mindent megtesznek azért, hogy a kommunikációs területen szükséges tudást és kompetenciákat más, kapcsolódó szakirányok keretében továbbra is átadják a hallgatóiknak.

– Egyértelműen azt gondoljuk, hogy szükség van olyan kommunikációs képzésre, amely a piaci igényekhez igazodik. A kommunikációs és kreatívszakemberek a magyar gazdaság és társadalom számára fontos értéket teremtenek. A magyar GDP-hez jelentősen hozzájárul az információs és kommunikációs ágazat, 2013-ban például az egyetlen ágazata volt a magyar gazdaságnak, amely nem is kicsi, 4,5 százalékos növekedést tudott felmutatni a KSH adatai szerint. Az ágazat pontos hatását nehéz lenne felmérni, hiszen szinte minden nemzetgazdasági ágazathoz kapcsolódik – mondta Vass László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.