Még több üzlet lesz zárva vasárnaponként

Módosult a munka törvénykönyve, új különleges pertípus jött létre, és 2016-ra „kis népszámlálást” rendeltek el.

HZS
2015. 03. 17. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnapi munkavégzés tilalmáról három fideszes képviselő, Szatmáry Kristóf, Mengyi Roland és Vas Imre előterjesztésére 115-en szavaztak igennel, 37-en nemmel, 24-en pedig – köztük két fideszes, Bencsik János és Czomba Sándor – tartózkodtak. A kis- és nagykereskedelmi tevékenységet egyszerre folytató üzletekre vonatkozó korlátozást több sajtóorgánum is lex Metróként értelmezte, vagyis hogy a szabályozás célja a Metro áruházak ellen irányul. A benzinkutak területét érintő szabályozással kapcsolatban a törvényalkotási bizottság ülésén a kormánypártok részéről megerősítették: a benzinkutak saját üzletei nyitva lehetnek vasárnaponként is, a töltőállomások területén működő, de üzemanyagot nem áruló boltokra viszont vonatkozni fog a vasárnapi tilalom.

De módosult a munka törvénykönyve is. Mostantól azok a kereskedelmi alkalmazottak lesznek jogosultak százszázalékos vasárnapi bérpótlékra, akik olyan boltban dolgoznak, amely csak az adventi vasárnapokon és az év egy tetszőleges vasárnapján nyithat ki. A munka törvénykönyve alapesetben – bizonyos feltételekkel – ötvenszázalékos vasárnapi bérpótlékot ír elő a hét utolsó napján dolgozóknak. A mostani módosítás azonban rögzíti: azoknak a kereskedelmi alkalmazottaknak, akik olyan üzletben dolgoznak, amely – a vasárnapi kereskedelmi munkavégzésről szóló új szabályok alapján – csak az adventi vasárnapokon és az adott év egy tetszőleges vasárnapján nyithat ki, ezekre a napokra százszázalékos pótlék jár. A törvényalkotási bizottság módosító javaslatának indoklásában példaként említik az ezeken a napokon dolgozó eladókat, boltvezetőket, pultosokat, pénztárosokat, raktárosokat, szállítókat, árufeltöltőket, takarítókat és őröket. A dupla vasárnapi bérpótlék a kereskedelemben december 24-ére és 31-ére is jár, ha azok vasárnapra esnek.

A kormány célja ezzel, hogy a 2011-es előző és a 2021-ben esedékes következő népszámlálás félidejében felmérje az elmúlt öt évben bekövetkezett változásokat annak érdekében, hogy a döntések előkészítéséhez és hatásainak méréséhez megbízható, időszerű adatok álljanak rendelkezésre. A „kis népszámlálás” mintája a lakások és a népesség 10 százalékára terjed majd ki, így átfogó képet adhat a népesség nagyságáról, kor, nem, családi állapot, nemzetiség szerinti összetételéről, iskolázottságáról, foglalkoztatásáról, a lakáskörülményekről, a háztartások és a családok jellemzőiről, a 2011-es népszámlálás óta eltelt változásokról.

De a mai napon az Országgyűlés a sajtó-helyreigazítási per mintájára egy új különleges pertípust hozott létre a képmáshoz és a hangfelvételekhez fűződő jogok hatékony védelme érdekében. A változtatás előírja, hogy a felek a jogvitájukat már a bírósági eljárást megelőzően próbálják meg rendezni. Az új eljárás ennek megfelelően két szakaszból áll: a pert megelőző előzetes eljárásból, valamint magából a perből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.