Négy településen is időközi választást tartanak

Reggel hattól este hét óráig lehet szavazni.

MA
2015. 03. 01. 8:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pest megyei Vámosmikolán azért kell időközi polgármester-választást tartani, mert a település októberben megválasztott vezetője, Bárdi Alex lemondott megbízatásáról. A megmérettetésen négyen indulnak, a korábbi polgármester mellett Róka Lászlóné, Lőrincz Zoltán és Nagy Edina, valamennyien függetlenként. Egy jelölt, Reitingerné Gubik Brigitta időközben visszalépett, így az ő nevét kihúzzák a szavazólapon. A Pest megyei településen 1255-en szavazhatnak a polgármesterről.

Két időközi képviselő-választást is tartanak vasárnap, mindkét helyen a képviselő lemondása miatt. A Békés megyei Gyomaendrődön az 5. számú egyéni választókerületben kell időközi választást tartani, mert az októberben megválasztott Hornok Ernő Attila novemberben lemondott. A választói névjegyzékben 1353 gyomaendrődi választópolgár szerepel, négy jelölt közül választhatják ki képviselőjüket: Vaszkó Piroska (Fidesz–KDNP), Katona Tamás (MSZP–DK), Vasas György Péter (Körösök Vidékéért Egyesület) és Arnóczi István (Jobbik) indul a választáson.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcagon a 2. számú egyéni választókerületben kell képviselő-választást tartani. Rózsa Sándor jegyző elmondta: a választókerületben októberben mandátumot nyerő Kovács Sándort (Fidesz–KDNP) újraválasztották a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöki tisztére, és a megyei közgyűlési elnöki tisztség összeférhetetlen az önkormányzati képviselői tisztséggel. A szavazásra jogosult csaknem 2000 karcagi négy jelölt közül választhatja ki Kovács Sándor utódját a település képviselő-testületében: Nagy József (Munkáspárt), Kanász-Nagy László (Fidesz–KDNP), Magyar Ildikó Zsuzsánna (független) és Lengyel János (Jobbik) indul a székért.

Egy időközi települési nemzetiségi választás is lesz vasárnap: a Somogy megyei Tapsony romanévjegyzékben szereplő választói – összesen 69-en – szavazhatnak a háromtagú nemzetiségi önkormányzat tagjaira.

Károlyné Csobod Hajnalka jegyző tájékoztatása szerint a településen azért kell időközi választást tartani, mert az októberben megválasztott testület nem alakult meg. A Lungo-Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség öt jelöltjéből megválasztott testületi tagok közül ketten a választást követő héten lemondtak pozíciójukról, és az akkor mandátumot nem nyerő két induló sem vállalta, hogy betölti a helyüket.

A mostani választáson is öten méretik meg magukat, valamennyien a Lungo-Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség jelöltjei. Egyikük, Nagy Katalin az októberi választáson is részt vett, és mandátumot szerzett, a többiek – Bogdán Zsolt, Nagy Andrea, Nagy Józsefné és Orsós Olga – új jelöltként indulnak a választáson, tájékoztatott a jegyző.

Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet. A polgármester- és képviselő-választáson az a jelölt nyer, aki – a megjelent szavazók számától függetlenül – a legtöbb voksot kapja. A nemzetiségi választáson pedig a három legtöbb szavazatot szerző jelölt nyeri el a mandátumot.

Vasárnap két román és egy roma települési nemzetiségi választást is tartottak volna, ám ezek a választások jelöltek hiányában elmaradnak. A Pest megyei Maglód és a Békés megyei Újkígyós román, valamint a Somogy megyei Ságvár roma választói legközelebb a következő általános választásnál, 2019-ben szavazhatnak nemzetiségük képviselőjelöltjeire.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.