Nem a nullakulcsos szja-ra

Válasz a miniszterelnöknek: harc helyett kormányzást szeretne az ellenzék.

Munkatársainktól
2015. 03. 09. 5:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elkövetkező éveket alapjaiban meghatározó bejelentéseket tett a múlt hét végén Orbán Viktor miniszterelnök. A Kossuth rádióban a kormányfő harcos retorikát hirdetett, és rámutatott: több vállalt konfliktust várnak az emberek, és jobban kell harcolni. Mint mondta, jól láthatóan mindennap politikai viták lesznek, és ezeket a politikai vitákat meg kell vívni. A miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján nagy hatású kijelentést tett. Közölte, nullaszázalékos lenne a személyi jövedelemadó ideális mértéke.

A KDNP-nél úgy látják, az elmúlt években nem hiányzott a „harciasság” a kormány részéről, viszont az elmúlt hónapokban élénkültek a külföldről és belföldről érkező támadások. Rétvári Bence, a párt alelnöke úgy véli, ha a támadók magasabb fokozatra kapcsolnak, a kormány sem tehet mást, mint hogy „felveszi a kesztyűt”. Szerinte pártja jelentős sikerként értékeli, hogy a nagycsaládosok esetén a különböző kedvezményeknek köszönhetően már korábban megvalósult a nullaszázalékos szja. Hozzátette, hosszú távon ennek a teljes társadalomra való kiterjesztése a cél.

A háborús retorika ellen érvelt viszont a szocialista Gőgös Zoltán, aki lapunknak azt hangsúlyozta, az emberek már békességre vágynak. Szerinte most már kormányozni kellene, és nem harcolni. A személyijövedelemadó-rendszer átalakítása véleménye szerint csak a többkulcsossá tétellel hozhatna eredményt: a felső jövedelmi kategóriában mindenképpen kellene még egy adókulcs, míg az alacsonyabb szinteken vissza kellene hozni az adójóváírást.

A Jobbik szerint a kormányfő „fordítva ül a lovon”. Az emberek ugyanis nem harcot, hanem békét és nyugalmat akarnak – így reagált kérdésünkre Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője. Szerinte ezt a fajta kormányzást a harcos retorika sem fogja hitelessé és tisztességessé tenni. Mirkóczki Ádám a személyi jövedelemadóval összefüggésben arról beszélt, hogy a Fidesz által bevezetett egykulcsos jövedelemadó rendszer okozta a társadalmi rétegek közötti, egyre inkább tapasztalható eltávolodást.

Schiffer András is arról beszélt lapunknak, hogy a miniszterelnök folyamatosan harcol, pedig már kormányoznia kellene. Az LMP társelnöke szerint Orbán Viktor nem veszi észre, hogy lassan bezárul körülötte minden. Az adópolitikával kapcsolatban Schiffer úgy fogalmazott: Orbán Viktor neoliberális gazdaságpolitikai felfogása milliókat foszt ki folyamatosan. Az ellenzéki politikus szerint nem elég a rezsit csökkenteni, hanem az alacsonyabb béreket kellene növelni. Ehhez pedig az LMP véleménye szerint is többkulcsos adórendszerre lenne szükség, az alacsonyabb jövedelmi szinteken pedig csökkenteni kellene a munkára rakodó terheket.

Az szja-csökkentés lehetőségével kapcsolatban Pogátsa Zoltán jó kiindulópontnak nevezte a munkát terhelő adók mérséklését, az ugyanis a foglalkoztatás növekedését erősíti, ugyanakkor a közgazdász szerint Magyarországon ez kevés, megfelelő képzés is kell. A közgazdász a nullaszázalékos személyi jövedelemadó felvetéséről szólva azt mondta, az hatalmas lyukat ütne a költségvetésen, ami esetleg további megszorításokhoz vezetne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.