Nemzetközi elismerés a magyar családpolitikának

22 ezren írták alá a magyar kormány családpolitikáját méltató petíciót.

GD
2015. 03. 11. 19:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 22 ezren írták alá azt a petíciót, melyben a magyar kormány által a család és a házasság intézményének magas fokú támogatását méltatták – derül ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság közleményéből. A család mint „Magyarország legfontosabb nemzeti erőforrása” melletti elköteleződéséről tavaly decemberben, az ENSZ-ben megrendezett magas szintű találkozón Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter beszélt, aki kitért az alaptörvény házasságról szóló passzusára, mint az egy férfi és egy nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejövő életközösségre, továbbá az emberi méltóság sérthetetlenségére és a magzat fogantatás pillanatától kezdődő védelmére. Az aláírt petíciókat a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár vette át New Yorkban, a nők helyzetével foglalkozó bizottság ülésszaka alatt.

Novák Katalin az elismerés átvételekor kiemelte: a nők és férfiak közötti harmonikus egyensúly megteremtése a családban és a foglalkoztatás terén Magyarország kiemelt célja. A magas szintű találkozón egy Magyarország szervezésében megtartott kísérőrendezvényben az államtitkár bemutatta a magyar védőnői hálózatot, amely oly nagy segítséget nyújt a családoknak és kiemelten a nőknek. Mint mondta: a magyar védőnői hálózat egy jó gyakorlat, amelyet szívesen átvennének mások is az ENSZ tagországai közül. Az idén százéves hungarikumról az államtitkár kifejtette: az éppen olyan helyzetben segít a családokon, amikor a nők kifejezetten kiszolgáltatottak, amikor gyermeket várnak, amikor megszületik a gyermekük, amikor az újszülött gyermek bekerül a családba, és utána, a gyermeknevelés során is személyre szabott segítséget kapnak. – Bizonyos ügyekben, például a védőnői hálózatéban igen jó Magyarország reputációja. Az ENSZ-ben nagyon elismerték, hogy ezt a kérdést napirendre tűztük, és hogy a nők egészségéről nagyon konkrét példákon keresztül beszéltünk – nyilatkozott az államtitkár, Indiát és Kolumbiát nevezve meg azon országok között, amelyek érdeklődést mutattak a magyar tapasztalatok iránt.

Az ENSZ Nők Helyzetét Vizsgáló Bizottsága 59. ülésének célja, hogy felülvizsgálja milyen előrehaladás történt a nemek egyenlősége területén és felmérje, hogyan valósult meg a 20 éve elfogadott pekingi nyilatkozat és a cselekvési platform végrehajtása. A rendezvényen 8600-an vesznek részt, az ENSZ-tagállamokat alelnökök, miniszterelnök-helyettesek és közel 90 miniszter képviseli, 650 kísérő rendezvényt szerveznek az ülések margóján, és olyan meghívottak szólalnak fel, mint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Hillary Clinton, Ellen Johnson-Sirleaf libériai elnök asszony vagy Patricia Arquette Oscar-díjas színésznő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.