Népszavazást kezdeményeztek

Tizenkilenc kérdésről tartanának referendumot a kormányellenes civilek.

Bákonyi Ádám
2015. 03. 16. 4:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pártzászlók alapján a mértékletességet ígérő Gyurcsány Ferencék, vagyis a DK hívei vitték a prímet, míg a szocialisták szimbólumait alig lehetett látni. A párt közlése szerint azért, mert aktivistáik uniós, illetve nemzeti lobogókkal vettek részt a demonstráción.

A 60 ezren a Magánnyugdíjukért, illetve a Százezeren az internetadó ellen csoportok által szervezett tüntetés a Keleti pályaudvarnál kezdődött. Itt Kész Zoltán, a veszprémi időközi választáson győztes független parlamenti képviselő – akinek megválasztása miatt a Fidesz elvesztette kétharmados többségét – kijelentette, „elcsalták, ellopták tőlünk a rendszerváltást, az akkori állampárt látta: a hatalom átmenthető. És át is mentette a hatalmát.” Kész arról is beszélt, hogy szerinte „Magyarország miniszterelnökének tisztázatlan a kommunista múltja”.

Állítása szerint Magyarország miniszterelnökét önként vállalt társadalmi kapcsolatként kérték a kommunisták, hogy jelentsen katonatársairól. – Ezt azonban huszonhat évig elfelejtette elmondani nekünk – tette hozzá Kész.

A demonstrálók ezután „Orbán, takarodj!”, „Mocskos Fidesz!” rigmusokat skandálva, „Mocskos Orbán, a tolvajok fejedelme” és „Miatyánk, ments meg az orosztól!” feliratú transzparensekkel az Astoriához vonultak. Itt Lattmann Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense jelentette be, hogy tizenkilenc pontban népszavazást kezdeményeznek az új magyar köztársaság megteremtése érdekében. Lattmann szerint ez az első lépés a józan, tudatos, megfontolt kormányzás felé, és egy sikeres népszavazás esetén „a kormány maradhat, de az országot nem tudják keletre vezetni”.

A népszavazáson egyebek mellett az átlátható politikusi vagyonokról, az Európai Ügyészség felállításának támogatásáról, az átlátható uniós beruházásokról, a zöldenergia fontosságáról, a kötelező kamarai tagdíj megszüntetéséről, a pontos egyéni nyugdíjszámla bevezetéséről, a most fizetőssé tett útszakaszok ingyenességéről, a dohány-kiskereskedelem állami monopóliumáról, a miniszterelnök Várba költözéséről, a közmunkások jogairól, a tankötelezettségi korhatár visszaállításáról, a kórházi várólistákról, a foci mellett a kultúra támogatásáról, a paksi beruházás pénzügyi információinak, valamint az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról kérdeznék az embereket.

Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen csoport szervezője az Indexnek elmondta, hogy a népszavazási kérdésekkel kapcsolatban nem akartak időt hagyni, hogy a Fidesz vagy a szimpatizánsai valahogy „meghekkeljék” a kérdéseket, ezért pénteken délután már be is adták ezeket. Ez azt jelenti, hogy akár már ma a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elé kerülnek a kérdések. Az NVI a távirati iroda megkeresésére megerősítette, hogy pénteken tizenkilenc népszavazási kezdeményezés érkezett hozzájuk, amelyek elbírálására a Nemzeti Választási Bizottságnak harminc napja van.

A Talpra, Pécs! elnevezésű tüntetésen is a kormány leváltására buzdítottak. A baranyai megyeszékhelyen Juhász Péter, az Együtt alelnöke azt mondta: a kormány ellenzőinek nincs más dolguk, mint alulról szerveződni és nem elhinni, hogy a hatalmon lévők legyőzhetetlenek. Tamás Gáspár Miklós filozófus pedig úgy vélte: csak olyan kormány fogadható el, amely visszaállítja a szociális ellátórendszert, megváltoztatja az igazságtalan adórendszert és emeli a béreket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.