Nyirádon tett látogatást Áder

A köztársasági elnök az egykori bauxitbányászat következményeiről tájékozódott.

MA
2015. 03. 22. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köztársasági elnök a víz világnapja alkalmából szervezett programját vasárnap délelőtt a Veszprém megyei Nyirádhoz közeli egykori Darvas-tónál kezdte, ahol megtekintette a volt bauxitbánya területét Juhász Árpád geológus kalauzolásával.

A szakember többek között arról is beszélt, hogy a vörös salakos meder, amely a bányászatkor keletkezett, egykoron nem karsztvízzel volt feltöltve, hanem a csapadékvíz gyűlt benne tóvá. A bauxitbányászat miatt azonban a Bakonyban mintegy 50 méterrel csökkent a karsztvíz szintje, és ennek következtében ebből a tóból is elszivárgott a víz, de például az 1980-as évekre Tapolcán a tavas barlang és a Malom-tó is teljesen kiszáradt.

Az államfő a nap során a Zala megyei Hévízre látogat, ahol tájékozódik a Bakony felszín alatti vizeinek állapotáról, az egykori bauxitbányászat máig ható következményeiről, illetve találkozik a csaknem három évtizeddel ezelőtt a meleg vizű tó védelmében kezdeményezéseket elindító civilekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.