Nyomoznak a Budapest szíve programmal kapcsolatban

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést gyanítanak.

RZ
2015. 03. 05. 10:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap közlése szerint a hatóság arról tájékoztatta őket, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) még decemberben készített jelentését „feljelentésként” értékelték, és a nyomozás lefolytatásával a BRFK gazdaságvédelmi főosztályát bízták meg. A 15 milliárd forintos felújítási projekt ügyében az OLAF különböző szabálytalanságok és csalás miatt érkezett panaszok alapján indított vizsgálatot – írták.

A Budapest szíve program a főváros és az V. kerület közös, uniós forrásokból létrehozott projektje.

A belvárosi önkormányzat tudomása szerint az OLAF és a korábban eljárt bizottság egyáltalán nem állapította meg, hogy a projekt keretében irányított közbeszerzésre, csalásra vagy hasonló súlyú visszaélésre került volna sor – ezt már az V. kerület írja csütörtökön kiadott sajtóközleményében.

Úgy vélik, a vizsgálat során a közbeszerzési eljárás egy részének lehetséges szabálytalanságára vonatkozó megjegyzéseket tettek, az önkormányzat pedig az ilyen jellegű felvetésekkel kapcsolatban a hivatalos eljárás során is számtalanszor felhívta a figyelmet arra, hogy mindvégig a magyar jogszabályok és kötelező előírások alapján járt el, a pályázatok kiírása és elbírálása során mindvégig a beruházás gazdaságos és sikeres lefolytatását tartotta szem előtt.

Kiemelték, hogy szerintük a bizottság és az OLAF hivatkozásai több esetben és tekintetben is teljes mértékben valótlanok voltak, alapvető félreértéseken és az iratok hiányos feldolgozásán alapultak. „Az önkormányzat a jogszabályban előírt és szükséges eljárásokat minden esetben lefolytatta, a beruházás jellegével és jelentőségével összefüggő feltételeket írt elő” – állítja az V. kerület.

Szerintük az eljárás semmilyen mértékben sem okozta a költségek emelkedését, ezt a bizottság és az OLAF megállapítása sem tartalmazták. „Sőt, olcsóbb lett a projektek kivitelezése: az Európai Unió által jóváhagyott tartalomhoz képest a kivitelező az első ütemben 300, a második ütemben 600 millió forinttal kevesebb összegért végezte el munkáját” – teszik hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.